Disneyparken wereldwijd waarschijnlijk pas in 2021 weer open

ANP Kippa
Door de coronacrisis zitten de deuren van de Disneyparken wereldwijd op slot, en dat zal naar alle waarschijnlijkheid nog de rest van het jaar zo blijven. Dat stelt financieel analist John Hodulik althans, directeur van de Zwitserse investeringsbank UBS, in een ontnuchterend rapport, waarin staat dat het bedrijf zich in ‘het oog van de storm’ bevindt.

Midden maart sloot The Walt Disney Company de deuren van zijn parken wereldwijd, toen het coronavirus uitbrak en overal maatregelen werden genomen om een verdere verspreiding tegen de gaan. Disney hoopte in april weer bezoekers te mogen ontvangen, maar intussen zag ‘het huis van de muis’ zich al genoodzaakt van die ambities af te zien. En dat zal volgens de analyse van investeringsbank UBS nog maandenlang zo blijven. 

“De economische recessie, de noodzaak van sociale afstand, nieuwe voorzorgsmaatregelen, het gebrek aan reizen en een afkeer van de menigte zullen het bedrijf wellicht minder rendabel maken tot er een algemeen verkrijgbaar vaccin is”, aldus het rapport van UBS, dat de aandelen van Disney degradeerde van ‘kopen’ naar ‘neutraal’. De bank verwacht dat de themaparken in 2020 een verlies van 463 miljoen euro zullen moeten incasseren en in 2021 een verlies van 185 miljoen. “Wij zijn ervan overtuigd dat de parken voor een langere periode niet winstgevend zullen zijn en gaan pas uit van een heropening op 1 januari 2021.”

(lees verder onder de foto)

Disney hoopte in april weer bezoekers te mogen ontvangen, maar intussen zag het bedrijf zich al genoodzaakt van die openingsdatum af te zien.
BSRagency BSR Agency Disney hoopte in april weer bezoekers te mogen ontvangen, maar intussen zag het bedrijf zich al genoodzaakt van die openingsdatum af te zien.

Controles en beperkingen

Volgens Bob Iger, die in februari ontslag nam als CEO, zullen er in de parken hoe dan ook “meer controles en meer beperkingen” zijn als ze überhaupt zouden heropenen voordat een vaccin beschikbaar is. “Zodat bezoekers zich op hun gemak voelen en veilig zijn”, aldus Iger. “Net zoals we nu een tassencontrole uitvoeren bij iedereen die onze parken binnengaat, kan het zijn dat we daar een onderdeel aan toevoegen, zoals het meten van de temperatuur van gasten.”

Op de website van Disney werd het volgende bericht geplaatst: “Hoewel er nog veel onzekerheid is over de impact van Covid-19, blijven de veiligheid en het welzijn van onze gasten en medewerkers de topprioriteit van The Walt Disney Company. Als gevolg van deze ongekende pandemie en in overeenstemming met de richtlijnen van gezondheidsdeskundigen en de overheid, blijft Disneyland tot nader order gesloten. We zullen deze complexe en veranderende situatie zorgvuldig blijven evalueren.”

Disneyland en Disney World’s Magic Kingdom zijn volgens The Times de twee drukste pretparken ter wereld. In 2018 had Disneyland 18,7 miljoen bezoekers. Disneyland Paris is op zijn beurt het meest bezochte attractiepark van Europa.

LEES OOK:

Disney-erfgename geschokt: gedwongen verlof voor werknemers, buitensporige vergoedingen voor CEO’s. “Een crisis is altijd een opportuniteit voor verandering”

Tips van mama’s voor mama’s: pretpark bij je thuis

Disneyland Paris doneert 100.000 mondmaskers en schoenhoezen aan ziekenhuizen
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jos Vangeel

    Belgie zou beter ook alle pretparken en dierentuinen sluiten voor de rest van het jaar . Ontspanning is nu een bijzaak en in zo'n parken houdt nieland zich aan social distansing

  • Herman Hermans

    Duidelijk taal! En het heeft inderdaad toch geen zin om open te doen! Het volk zal toch massaal wegblijven en heel het park voorzien van handgel met mondkapjes is zot.