De ware reden waarom Sigrid Spruyt het journaal verliet: “De VRT is verziekt, rot en tragisch”

Sigrid Spruyt in 2009
© VRT 2009 - Phile Deprez Sigrid Spruyt in 2009
Van 1989 tot 2007 werkte Sigrid Spruyt (54) voor de nieuwsdienst van de VRT, de laatste tien jaar als journaalanker. Ze verliet destijds het scherm als gevolg van een make-upallergie, maar dat blijkt een decennium later slechts de halve waarheid, zo schrijft ze in haar boek.

De laatste zes jaar van haar carrière als journaalanker hield Sigrid Spruyt een dagboek bij, dat verschijnt vandaag in boekvorm. Het is een somber verhaal waarin ze beschrijft hoe ze haar journalistieke droom in rook zag opgaan. “De VRT is verziekt, rot en tragisch”, schrijft ze onder meer in een vlaag van woede.

“Mijn dagboek beschrijft alleen mijn laatste jaren bij de VRT, een periode waarin ik me steeds minder thuis voelde in het huis”, vertelt Sigrid Spruyt in het weekblad Knack. “Bijna twintig jaar was ik een meubel geweest in menige huiskamer en toen verdween ik plots, met als verklaring die schminkallergie. Ze was geen verzinsel, maar het ware probleem was een nieuwsallergie. Ik vond dat het met de samenleving de verkeerde kant opging en dat de media en het tv-journaal daar een grote rol in speelden.”

Met mijn boek zal ik onvermijdelijk mensen kwetsen

Sigrid Spruyt

“Ik vond dat ze fanatisme en onverdraagzaamheid aanwakkerden, populisten in de kaart speelden en daar geen verantwoordelijkheid voor opnamen. Dat is misschien wel de belangrijkste beweegreden om het dagboek te publiceren. Omdat het er volgens mij intussen niet beter op geworden is, integendeel. Mijn dagboek is hier niet voor niets meer dan tien jaar onaangeroerd blijven liggen. Door het te publiceren zal ik onvermijdelijk mensen kwetsen. Er kunnen er zijn die er een afrekening in zien, terwijl dat niet de bedoeling is.”

(Lees verder onder de foto)

Sigrid Spruyt als journaalanker
VRT Sigrid Spruyt als journaalanker

Spruyt vertelt dat haar partner Raymond haar de echte waarden in het leven heeft leren kennen. “Het leven met Raymond (van het Groenewoud, red.) in de opperste schoonheid van de muziek stond haaks op de lelijkheid van de nieuwsdienst. Het nieuws was als een dagelijkse dosis vergif, die me langzaam maar zeker ziek maakte. Op de langere termijn bleek het niet vol te houden. Het was als uitzichtloos zwerven in de woestijn, tussendoor opgenomen worden in een oase, en dan, hup, weer de woestijn in.”

Sigrid Spruyt met haar partner Raymond Van het Groenewoud
ISOPIX Sigrid Spruyt met haar partner Raymond Van het Groenewoud139 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gil Groenewijn

  De VRT moet neutraal zijn en niet rood. Dit zou is onderzocht moeten worden. Dat is wat ik hier lees. Zo, en door wie moet dat dan gebeuren ? Wie is dan neutraal om dat te doen en hoe moet dan afgewogen? Wat is niet neutraal en wat wel ?

 • Yves Steenssens

  Vond haar de meest sexy vrouw van de vrt …..en dan haar stemmetje dat zo zacht de oren streelde . Over de vrt geen goed woord .In De Bedenkers werden alle goede uitvinders de eerste ronde gewipt..De uitvinding van de latere winnaar moest kunnen gemaakt worden in "beschutte werkplaats " zoals De Sliplift die ik met de Sliptrax op tien punten verbeterde , gva 2010 .Intern statuut verbood vrt dat ze dit op tv brachten .Gemaakt voor rehabilitatie alle goede uitvinders(2u werk) .

 • Frank De Rycke

  VRT is altijd selectief geweest in het naar voor brengen van politici waar ze de centen moesten van krijgen ...dat is zeker geen leugen want het is gewoon een staatsomroep die beslist wat er op de buis mag komen !

 • willy verbeeck

  Ongelofelijk dan-t madam Spruyt de VRT nog niet links genoeg vind, hoe durf je!

 • Werner Van Halewyck

  Wat is je punt Theo Van Hoof ? Dat de journalisten politiek verweven zijn? Dat is geen grote revelatie tgv van het inwinnen van extra info, me dunkt. Dat weet het kleinste kind. Maar misschien is de mix minder eenzijdig , vermits beide kampen klagen. Je geeft zelf het voorbeeld van Bracke. Die heeft beide strekkingen van dienst geweest, afhankelijk van waar de wind kwam. Zou het kunnen dat er onder onze onafhankelijke reporters ook een gilde van opportunisten schuil gaat ?