Exclusief voor abonnees

De indrukwekkende geschiedenis van Het Witte Paard : “Geïnspireerd door Al Capone”

Joost De Bock
Het Witte Paard in Blankenberge is een begrip in Vlaanderen. Intussen is al de vierde generatie aan zet, met Ben Van den Keybus en zijn vrouw Ann Fransen aan het roer. Het verhaal van Vlaanderens bekendste showtempel leest als een spannend boek vol merkwaardige feiten en straffe intriges. En het begon in Amerika, met ene Al Capone in de hoofdrol, zoals zaakvoerder Ben in dit interview vertelt.

Voor het ontstaan van het Witte Paard moeten we teruggaan naar je overgrootvader, Louis Smets. 

BEN VAN DEN KEYBUS: Inderdaad, met hem is het allemaal begonnen in 1936. Mijn overgrootvader ligt aan de basis van het familiebedrijf Het Witte Paard. Hij had in Antwerpen een danszaal, Oud Antwerpen, waar hij bier tapte in soepkommen omdat hij aanvankelijk geen geld had voor glazen. Maar toen hij wel genoeg had verdiend, was het een hype geworden en bleef hij die kommen gebruiken.

In 1933 verkocht hij zijn zaak, en wilde hij zijn geluk beproeven in Amerika. De wereldtentoonstelling in Chicago van dat jaar zag hij als een opportuniteit om een klein fortuin te vergaren. Hij begon op het terrein van de Expo met de exploitatie van tweehonderd mobiele toiletten, en met het geld dat hij daaraan verdiende, opende hij ook een kraam met Belgische frieten en stoofvlees. Het kraam wisselde hij in voor een heus restaurant, dat hij huurde van ene Al Capone ...

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jeannine Piessens

    Super shows, uniek in België ,moeten zeker niet onderdoen voor buitenlandse producties. We kijken er ieder jaar weer naar uit. Een beklijvende totaalshow die jong en oud verrast.

  • aaron aerts

    Ze zijn er nogal reclame voro aan het maken. Ik ben op youtube eens gaan zien wat het is, want ik ken het niet. En, als ik het zo zie, is het niets dat ik ooit wil kennen. Het zijn de oude glamourshows die al een lauw afkooksel waren van wat dit oorspronkelijk was. Die tijden zijn al lang gepasseerd.

  • Marc Vernimmen

    Is de beste plaats om show en spektakel samen te zien en horen in belgie , de plezanste avond gehad met 20 mannen en vrouwen samen ( allemaal vrienden ) om nooit te vergeten