De draken in 'Game of Thrones': tennisballen op een stokje

Actrice Emilia Clarke kijkt liefdevol naar een tennisbal, die later de draak Drogon wordt.
Screenshot YouTube Actrice Emilia Clarke kijkt liefdevol naar een tennisbal, die later de draak Drogon wordt.
Voor het derde seizoen van de immens populaire HBO-reeks 'Game of Thrones' moesten de makers op zoek naar een manier om de draken Drogon, Rhaegal en Viserion er spectaculair, maar toch fysiek geloofwaardig te laten uitzien. Onderstaande video geeft een beeld van het knappe werk dat de Duitse designstudio Pixomondo verzette. De inspiratie en hulpmiddelen: komodovaranen, vleermuizen, ganzen en ... tennisballen.

De drie draken Drogon, Rhaegal en Viserion zijn volledig digitaal getekend en worden na de opnames bij de beelden gemonteerd. Maar hoe teken je een adolescente draak die er fysiek nog 'normaal' uit ziet? "We moesten van nul beginnen", vertelt Sven Martin van Pixomondo aan het technologiemagazine Wired. "En om het geloofwaardig te houden, moesten we er ook rekening mee houden dat het om drie tienerdraken ging, ze moesten dus voldoende 'energie' en speelsheid hebben. Voor de vleugelbewegingen hebben we ze bijvoorbeeld uitgebreid getest met windtunnel- en watersimulaties en haalden we onze inspiratie bij de bewegingen van komodovaranen, vleermuizen en ganzen. Wat doen zij bijvoorbeeld met hun vleugels, ook al kunnen ze niet vliegen? Uiteindelijk kwamen we voor de bewegingen uit op een kruising tussen een adelaar en een vleermuis."

Tennisbal
Om de acteurs zoals Emilia Clarke, die Daenerys speelt, niet in het luchtledige te laten acteren, gebruikte de crew "stuffies" of stand-in poppen, en tennisballen op een stokje. "De relatie tussen Daenerys en Drogon moest bijna als die tussen een moeder en kind zijn. Ze moest Drogon aaien zoals je bij een kat zou doen."