Coronacrisis wordt voelbaar: Ancienne Belgique stopt samenwerking met ruim 200 externe medewerkers

BELGA
De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar bij concertzaal Ancienne Belgique, want die maakt maandag bekend dat het noodgedwongen de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers moet stopzetten. De grote Brusselse cultuurspeler vreest dat een echte relance zelfs pas aan de orde zal zijn in de zomer van 2021.

“De gevolgen van deze crisis treffen AB in het hart”, laat de organisatie achter de concertzaal weten via een verklaring op Facebook. “De coronamaatregelen rond cultuur, de bijhorende inperking van de capaciteit en het wegvallen van grote internationale tournees zorgen ervoor dat AB haar tewerkstelling dient aan te passen.”

De stopzetting van de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers staat gelijk aan 30 voltijdse equivalenten. De meeste van deze medewerkers verdienden al geruime tijd hun brood met de vele activiteiten in AB, maar het laatste live concert voor een volle zaal dateert nu al van 10 maart. Concreet gaat het om stagehands, security medewerkers, horecapersoneel, backstage catering medewerkers, freelance technici of externe schoonmaakploegen die de AB als gevolg van de coronacrisis aan de deur zet.

“De gezondheid en de veiligheid van artiesten, crew en de vele AB-bezoekers is voor iedereen binnen AB prioriteit nummer één”, klinkt het in een persbericht. “AB wil dan ook zeker haar verantwoordelijkheid opnemen en er alles aan doen om het virus een halt toe te roepen. In samenwerking met het oKo (Overleg Kunstenorganisaties, red.) dat in nauw contact staat met de GEES en het kabinet Cultuur werd ook door AB een draaiboek uitgewerkt. AB doet er alles aan om te voldoen aan de maatregelen die in deze richtlijnen werden opgenomen. Het geeft dan ook een wrange smaak wanneer wij zien dat onze sector keer op keer blijft incasseren en andere bedrijfstakken ondanks dezelfde gezondheidsrisico’s wél vrij mogen opstarten, zonder rekening te moeten houden met de social distancing.”

Oproep

 Bij AB pleiten ze dat er in de cultuursector dringend behoefte is aan een helder perspectief om opnieuw te kunnen opstarten, maar de vooruitzichten zijn niet hoopgevend. Binnen AB vrezen ze dat een echte relance, in de meest optimistische prognose, pas mogelijk zal zijn in de zomer van 2021. AB roept daarom op om LIVE2020, het solidariteitsfonds voor de Belgische livemuziek, te steunen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Oscar Geeroms

  @Rushmore: het gaat hier niet over de artiesten, maar over de hele omringende industrie... en die levensstandaard van artiesten daar zou je nog van verschieten. Als cultuur en entertainment geen echt beroep is... zullen we dan maar meteen ook Netflix, TV, boeken, strips, film enz... afschaffen. Als artiesten enkel gratis voor benefieten zouden mogen optreden, dan zouden er stante pede alleen nog maar benefieten georganiseerd worden.

 • jef wouters

  maak er een sociaal restaurant van daar zal nood aan zijn in de toekomst

 • John Waldack

  Mr Peetermans, denkt u werkelijk dat er enkel de artiest is? denk eens aan alle technici en mensen die achter de schermen zorgen dat de artiest gehoord en gezien kan worden, heel veel van deze mensen hebben ook geen vooruitzicht...

 • Rushmore Peetermans

  Artiesten steunen, goed zot, als die buitenkomen voor één of ander benefiet treden de nog niet gratis op in de goede tijden, en nu moet de gewone mens sponsoren om hen levensstandaard te kunnen aanhouden , hoe durven ze.

 • jos gompel

  En na de Corona moeten ze goedkoper zijn of ze krijgen geen contract