Coming Out Day: deze 10 sterren kwamen uit de kast (en zijn er trots op)

National Coming Out Day
RV/VIER/MEDIALAAN National Coming Out Day
Vandaag viert de wereld 'Coming Out Day': een dag waarop aandacht wordt besteed aan het uit de kast komen in de LGBT-gemeenschap. Deze 10 sterren zetten de stap en zijn daar trots op.

1. Margriet Hermans

Margriet Hermans is openlijk biseksueel. "Maar ik mis het vrouwelijk contact niet. Ik ben getrouwd met de meest fantastische man."
Kristof Ghyselinck Margriet Hermans is openlijk biseksueel. "Maar ik mis het vrouwelijk contact niet. Ik ben getrouwd met de meest fantastische man."

Margriet Hermans (64) kwam jaren geleden voorzichtig uit de kast. "Ik ben niet zeker of ik 100% hetero ben", biechtte ze op in Dag Allemaal. Niet veel later kwam ze tot de vaststelling dat het etiket 'biseksueel' het best bij haar seksualiteit aansluit. In 'Gert Late Night' vertelde ze vorig seizoen dat ook haar man deel uitmaakt van de LGBT-gemeenschap. "Wij zijn allebei biseksueel. Mocht Frank uit mijn leven verdwijnen, dan denk ik dat ik bij een vrouw zou gaan."

2. Angelina Jolie

Angelina Jolie stapte driemaal met een man in het huwelijksbootje. "Maar als ik morgen verliefd zou worden op een vrouw, is dat ook oké."
Erika Michiels Angelina Jolie stapte driemaal met een man in het huwelijksbootje. "Maar als ik morgen verliefd zou worden op een vrouw, is dat ook oké."

Angelina Jolie (43) trouwde met drie verschillende mannen, maar had ooit ook een relatie met model Jenny Shimizu. In 2003 bevestigde ze haar biseksualiteit. "Natuurlijk ben ik biseksueel. Als ik morgen verliefd zou worden op een vrouw, dan zou ik dat heel oké vinden."

3. Bo Van Spilbeeck

Bo Van Spilbeeck is veruit de bekendste transgender in België. Pas op later leeftijd zette ze de stap om zich te 'outen'. "En toch wil ik al sinds mijn achtste een meisje zijn."
RV Bo Van Spilbeeck is veruit de bekendste transgender in België. Pas op later leeftijd zette ze de stap om zich te 'outen'. "En toch wil ik al sinds mijn achtste een meisje zijn."

"Ik wil al sinds mijn achtste een meisje zijn", getuigde Bo Van Spilbeeck (59) na haar coming-out. Toch duurde het nog vijftig jaar vooraleer ze de stap probeerde te zetten. "Na mijn 'coming-out' besefte ik meteen dat ik door mijn verhaal andere mensen kan helpen en inspireren. Ik vind het ook belangrijk om de Vlaming uit te leggen wat het is om het gevoel te hebben dat je in het verkeerde lichaam bent geboren."

4. Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner was doodsbang om uit de kast te komen, maar is heel gelukkig dat ze de stap toch gezet heeft. "Er is niets mooier dan 's morgens wakker worden en jezelf te kunnen zijn", vertelt ze moedig.
REUTERS Caitlyn Jenner was doodsbang om uit de kast te komen, maar is heel gelukkig dat ze de stap toch gezet heeft. "Er is niets mooier dan 's morgens wakker worden en jezelf te kunnen zijn", vertelt ze moedig.

Caitlyn Jenner (68) was als atleet Bruce Jenner en als stiefvader van Kim Kardashian heel wat media-aandacht gewoon. De heisa rond haar transitie van man naar vrouw wou ze dus liever vermijden. "Ik was bang om uit de kast te komen", herinnert ze zich. "Het was zo erg dat ik de gemakkelijkste uitweg wou nemen. Ik heb een geweer in huis, zie je?", alludeert ze op een zelfmoordpoging. Uiteindelijk besliste ze om zich niet van het leven te ontnemen. "Ik besefte dat ik de kans heb om een verschil te maken, om mijn stem te laten horen", verklaart ze.

5. Jitske Van de Veire

Peter Van de Veires dochter Jitske nam samen met haar vriendin een filmpje op voor 'Wel Jong, Niet Hetero'. "Wij zouden nooit teruggaan naar voor onze 'coming-out'."
Facebook Peter Van de Veires dochter Jitske nam samen met haar vriendin een filmpje op voor 'Wel Jong, Niet Hetero'. "Wij zouden nooit teruggaan naar voor onze 'coming-out'."

Jitske (24), de oudste dochter van MNM-presentator Peter Van de Veire is apetrots dat ze uit de kast is. "Het is gewoon heel fijn om uit de kast te zijn en te mogen liefhebben wie je liefhebt", verduidelijkt Jitske. "Mijn vriendin en ik zouden nooit teruggaan naar voor onze 'coming-out'."

6. Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres kwam twee decennia geleden als één van de eerste publieke personen uit de kast. "Het is moeilijk als de maatschappij je niet begrijpt", aldus de wereldster.
AP Ellen DeGeneres kwam twee decennia geleden als één van de eerste publieke personen uit de kast. "Het is moeilijk als de maatschappij je niet begrijpt", aldus de wereldster.

Ellen DeGeneres (60) kwam publiekelijk uit de kast op de sofa bij Oprah Winfrey. Haar tv-serie werd abrupt afgevoerd en de actrice moest drie jaar bedelen om werk. "Het is moeilijk als de maatschappij je niet begrijpt. Zeker als je duidelijke signalen krijgt dat niet iedereen van je houdt", aldus Ellen. Ondertussen is ze de populairste presentatrice van Amerika. Een studie uit 2015 berekende dat niemand meer invloed heeft gehad op de aanvaarding van de LGBT-gemeenschap dan Ellen.

7. Jani Kazaltzis

Jani Kazaltzis steekt zijn geaardheid onder geen stoelen of banken. "Ik heb me pas op mijn twintigste geout", vertelt de stylist.
Vijf Jani Kazaltzis steekt zijn geaardheid onder geen stoelen of banken. "Ik heb me pas op mijn twintigste geout", vertelt de stylist.

VIJF-stylist Jani Kazaltzis (39) steekt zijn geaardheid in België onder geen stoelen of banken, maar in zijn thuisland Griekenland ligt dat toch anders. "Ik heb me pas op mijn twintigste geout." Zijn vader stuurde hem zelfs ooit naar de dokter omwille van zijn homoseksualiteit. "Hij had het er echt ontzettend moeilijk mee", vertelt het tv-gezicht.

8. James Cooke

James Cooke met zijn partner Dorian. "Ik heb mijn ogen uitgehuild toen ik besefte dat ik homo ben", zegt James.
Dieter Bacquaert James Cooke met zijn partner Dorian. "Ik heb mijn ogen uitgehuild toen ik besefte dat ik homo ben", zegt James.

James Cooke (34) maakt er geen geheim van dat hij op mannen valt. "Maar ik heb er wel tegen gevochten", biechtte James in het verleden al op. "Ik heb mijn ogen uitgehuild toen ik besefte dat ik homo ben." Ondertussen is hij dolgelukkig met zijn vriend Dorian. "Het is echt de man van mijn leven", bloost hij.

9. Sam De Bruyn

Sam De Bruyn wist al van kleins af aan dat hij op mannen viel, en is daar heel open over. "Maar ik geloof niet zo in vakjes", verklapt hij.
BELGA Sam De Bruyn wist al van kleins af aan dat hij op mannen viel, en is daar heel open over. "Maar ik geloof niet zo in vakjes", verklapt hij.

Radiostem Sam De Bruyn (31) zegt zelf al sinds zijn drie jaar te weten dat hij niet hetero is. "Ik was toen al verliefd op de populairste jongen van de kleuterklas", lacht hij. "Ik ben vrij opgevoed en dat heeft het voor mij heel gemakkelijk gemaakt." Sam is getrouwd met een man, maar had in het verleden ook relaties met vrouwen. Toch wil hij zichzelf niet homo- of biseksueel noemen. "Ik geloof niet zo in vakjes. Ik ben gewoon mens."

10. Neil Patrick Harris

Neil Patrick Harris is getrouwd met een man en heeft twee kinderen. "Ik ben trots om te zeggen dat ik homoseksueel ben", aldus de acteur.
AFP Neil Patrick Harris is getrouwd met een man en heeft twee kinderen. "Ik ben trots om te zeggen dat ik homoseksueel ben", aldus de acteur.

Neil Patrick Harris (45) werd wereldwijd bekend door zijn vertolking van vrouwenverslinder Barney in 'How I Met Your Mother'. De verbazing van fans was dus ook groot toen Neil in 2006 uit de kast kwam. "Ik ben trots om te zeggen dat ik homoseksueel ben", zegt de getrouwde vader van twee kinderen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Germain De Block

  Blijf normaal doen zoals iedereen of moet je perse in de boekskens.

 • Jean Paul Peelos

  Ik zou die kast eens willen zien.

 • Joan (R) Lute (van Luyt)

  Mijn man en ik zijn ruim 8 jaar gelukkig getrouwd en fier uit de kast. Dankbaar zijn wij dat het fundament van ons huwelijk monogamie, eerlijkheid en liefde ingaat tegen het stereotiepe beeld dat bij velen leeft dat Holebi's niet kunnen leven volgens deze principes en daarom hopen wij dat gelijkgestemden almaar meer gaan tonen dat wij gays en lesbians absoluut ook trouw in de breedste zin van het woord kunnen zijn en homofobie een teken van zwakheid is omdat je anderen hun geluk niet gunt.

 • annie laureys

  Laat ze gewoon zijn wie ze zijn , ik heb daar niets tegen ,

 • Peter Buyck

  Waarom is het zo belangrijk andermans seksuele geaardheid te kennen?