Honger naar 2022. Onder die titel serveerde ‘Knack Weekend’ de 25 culinaire trends voor dit jaar. Ook ‘dm.magazine’ presenteerde ‘25 foodtrends die 2022 zullen kruiden’. Grotendeels verschillende trends, want van alle worsten waarvan culi’s gruwen, is eenheidsworst de gruwelijkste. Klein is de kans dat één van die trends het dit jaar tot op mijn bord schopt. De laatste keer dat ik het gevoel had tot de culinaire avant-garde te behoren was in 1978, toen ik van een Romeinse chef een bord voor mijn kop kreeg met daarop een witte bol en verder niets: mozzarella di bufala. De osteria bevond zich in de straat waar twee maanden eerder het lijk van premier Aldo Moro was gevonden. In dezelfde staat van ontbinding bevond zich helaas de mozzarella, maar op school zou ik daarna opscheppen over iets geweldigs dat ik in Rome had gegeten. “Mazzorello. Vind je hier niet.”
Om in 2022 mee op te scheppen bij uw überhippe vrienden: moringa, een Afrikaanse boom met supervoedzame bladeren die straks uw smoothie zullen pimpen. Socca, iemand? Pannenkoekjes van kikkererwtenmeel. Eikhaas? Strikvraag, want desbetreffende haas is niet de ragout bij uw pappardelle alla lepre, wel de paddenstoel van het jaar. Andere trends? Vleesvervangers rollen in 2022 uit de 3D-printer. Boterhammen van Belgisch oergraan, besmeerd met boter van watermeloenpitten of een pasta van zonnebloempitten, met daarbij een glas melk van gele spliterwten. Gestoomde vissenkop. Eentje om met luide stem de hele wachtrij in de patisserie te overbluffen: “Voor mij twee croissants, drie chocoladekoeken en een kouign amann. Zo’n plakkerig Bretoens gebakje, een heerlijk decadent staaltje brute patisserie.” Want zo heeft u het gememoriseerd uit de ‘Knack Weekend’.
Slechts één culinaire trend weerstaat aan alle hypes en ontsnapt elk jaar opnieuw aan de aandacht van de recensenten: de lege brooddoos
So 2021: seldersap. Helemaal 2022: luxueus dineren, “inclusief ouderwets vakmanschap.” Wat nou, vakmanschap ouderwets? Vergeet de vergeten groenten. “Het is tijd voor de ondergewaardeerde groenten”, lees ik. Zoals? “Aardappelen.” Hoezo, de patat onderschat? En de meest revolutionaire trend van allemaal: “Als we in 2022 rijst willen eten, koken we gewoon rijst.” En geen fijngehakte bloemkool meer als vervanger, zoals we dat in 2021 massaal hebben gedaan, althans in de wondere fantasie van culinaire journalisten. Zelf heb ik me gisteravond al verwend met de trends van 1953. Vier worstjes, niet uit de 3D-printer maar rechtstreeks uit het varken, met daarbij een bokaal erwtjes en worteltjes. Ter begeleiding dacht ik aan een gekookte aardappel, maar vermits ik die ondergewaardeerde groente niet in huis had, schakelde ik naar rijst. Daartoe kookte ik — ogenschijnlijk achteloos, maar met ouderwets vakmanschap — een builtje rijst. So 2022. Tien minuten lang voelde ik me weer culinaire avant-garde.
Slechts één culinaire trend weerstaat aan alle hypes en ontsnapt elk jaar opnieuw aan de aandacht van de recensenten: de lege brooddoos. Honger naar 2022? Honger in 2022. Lieve Blancquaert heeft als fotografe schrijnende beelden gemaakt, overal ter wereld, maar confronterender wordt het niet dan die foto op een school, thuis in Gent, van een brooddoos met daarin twaalf verkruimelde paprikachips. Hoe dat komt en wiens schuld dat is, doet er niet toe — niet die van het kind, hoe dan ook. Vul ze dus, die doos. Met fruit. Met brood. Met socca. Met eikhaas. Met kouign amann, dat decadente staaltje brute patisserie uit Bretagne. Maakt niet uit waarmee, maar vul ze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Er zijn ongetwijfeld echt arme mensen die hard hun best doen, zeker voor hun kinderen. Maar... er zijn steeds meer mensen die totaal niet met geld kunnen omgaan, noch wenselijke prioriteiten kunnen stellen. De overheid kan mensen met te veel onbetaalde rekeningen verplichten - nu is het vrijblijvend - tot budgetbeheer en hun loon/leefloon/stempelgeld rechtstreeks storten naar school, volle boterhammendozen, leningen/huur betalen. Ik kan er boeken over schrijven!
DIRK VAN DESSEL
1 jaar geleden
Waartoe dient "kindergeld dan" ? Om een nieuwe sacoche te kopen ?
alex leppens
1 jaar geleden
Heel verondrustwekkend als ik S´morgens kinderen aan school zie gedropt worden om 07u20 door ouders die met 2 MOETEN gaan werken om hun kosten te kunnen betalen. En hun kinderen met een ontbijt van een worstenbroodje en een fles cola ,oortjes in en hun GSM in de hand hun klasgenoten moeten verwelkomen.
Guido Quinten
1 jaar geleden
Het belangrijkste is dat de kinderen niet zeuren en hun plan trekken bij veel ouders , het heeft weinig te maken met armoede of het zou geestelijke armoede moeten zijn . Steek maar een smart phone in hun brooddoos en neem een internetabonnement dan kunnen ze opzoeken waar ze eten kunnen vinden als er dan nog geld over is tenminste .
Eric Freys
1 jaar geleden
zoals altijd is het voor velen zeer moeilijk om de waarheid onder ogen te zien : armoede in ons land bestaat! Dikwijls uit schaamte binnen de muren gehouden , top dat de media hier wél oog voor hebben
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJonny Van den Bruel
DIRK VAN DESSEL
alex leppens
Guido Quinten
Eric Freys