Zweden pareert kritiek van Trump in zaak A$AP Rocky: “Hier is iedereen gelijk voor de wet”

 A$AP Rocky.
Getty Images for SXSW A$AP Rocky.
De Zweedse regering heeft voorzichtig gereageerd op de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump over de aanklacht tegen rapper A$AP Rocky. Een woordvoerder van premier Stefan Löfven verwees vandaag naar eerdere verklaringen van de premier in deze zaak: "Hij is heel duidelijk geweest dat in Zweden iedereen gelijk is voor de wet en dat de overheid zich niet kan bemoeien met een lopende juridische procedure."

De Zweedse ambassadeur in de Verenigde Staten wees ook op de onafhankelijkheid van de Zweedse rechterlijke macht. "In Zweden is iedereen gelijk voor de wet. De regering is niet bevoegd en zal zich niet proberen mengen in gerechtelijke procedures", twitterde Karin Olofsdotter.

De Amerikaanse rapper A$AP Rocky was begin deze maand betrokken bij een vechtpartij in Stockholm. De Amerikaanse president Donald Trump probeerde zich te mengen na een tussenkomst van collega-rapper Kanye West en stelde zelfs voor om de borgsom te betalen. Trump twitterde gisteren dat hij "zeer teleurgesteld" was in premier Löfven omdat hij "niet in staat is om te handelen". Ook vond hij dat Zweden de "Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten in de steek heeft gelaten".

Aan de overzijde van de gevangenis waar A$AP Rocky opgesloten zit, hangen deze posters: “Laat A$AP Rocky zo snel mogelijk vrij.”
REUTERS Aan de overzijde van de gevangenis waar A$AP Rocky opgesloten zit, hangen deze posters: “Laat A$AP Rocky zo snel mogelijk vrij.”

“Politieke inmenging is verboden, duidelijk?”
De voormalige Zweedse premier en minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt was iets harder voor de Amerikaanse president. "Het beginsel van de rechtsstaat geldt voor iedereen en ligt ten grondslag aan een onafhankelijke rechterlijke macht", klonk het. 

"Zo is het in de VS, en zo is het zeker in Zweden. Politieke inmenging in het proces is volkomen verboden! Duidelijk? Als Donald Trump het recht in zijn eigen land probeert te dwarsbomen, zou hij ernstige problemen krijgen met de principes van de Amerikaanse grondwet.”

Op sociale media ontstond er ondertussen spontaan de hashtag #FreeRocky, ook Donald Trump gebruikt die in zijn tweets.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • André Gijbels

    Alle Amerikanen staan boven de wetten van andere landen, als ze iets mispeutert hebben, willen ze vliegensvlug terug in de VS zijn, daar zijn ze ontastbaar voor buitenlandse gerechtssysteem.

  • Rudolf Pressiatiuck

    De 2 mannen die de rapper en vrienden maar bleven achtervolgen, uitdagen en slaan zitten niet vast, de bodyguard die zogenaamd het gevecht in gang zette ook niet, de vriend van Rocky die de stalker tegen de grond werkte ook niet, en van de 4 mannen (waaronder Rocky) die op de stalker insloegen toen ie op de grond lag zit er maar 1 vast: Rocky ASAP. In Zweden is iedereen gelijk voor de wet?