Zo had Adele haar stemproblemen kunnen vermijden

reuters
Duizenden fans van Adele zagen vorig weekend hun plannen in duigen vallen. De 29-jarige zangeres annuleerde op de valreep haar allerlaatste concerten van haar tour, iets wat haar miljoenen koste. De oorzaak: stemproblemen. Hoe komt het zo ver? En belangrijker: hoe kon ze dat voorkomen?

"I'm sorry, I love you, I'm so sorry" Het was vorig weekend een dramatische mededeling van Adele op sociale media. De dokter had immers bepaald dat haar stem beschadigd is, en dat ze haar concerten beter kon afzeggen. "Ze heeft natuurlijk ook wel heel veel gedaan qua optredens", stelt Dennis Kox, die ook wel de rock-'n-roll-arts wordt genoemd, in het AD. De kno-dokter van de Vijf Meren Kliniek in Haarlem (Nederland) is gespecialiseerd in stemproblemen bij professionals en heeft veel artiesten in zijn klantenbestand.

Dat de stem van Adele het nu even heeft begeven, is geen toeval. Het aantal artiesten met stemproblemen is een stuk groter geworden, weet Kox. "De tijden zijn veranderd. Vroeger, in de jaren 60, ging je naar een concert van de Beatles, die één keer langs kwamen in elk land. Tegenwoordig staan grote artiesten twee of drie avonden na elkaar op dezelfde locatie. Ze kunnen ook geen steek laten vallen. Een valse noot, een slechte uithaal of er is een nummer niet gespeeld? Dan staat alles onmiddellijk op sociale media. De druk om te presteren is enorm."

Poliepen

Overbelasting is volgens Kox de grootste oorzaak van de problemen. "Ik bekijk de situatie natuurlijk op een afstandje, maar in het geval van Adele is er vooral na haar doorbraak enorm veel van haar gevraagd. Bovendien werd  ze al een paar keren geopereerd en is haar stem vrij kwetsbaar. Vergelijk het met een knie van een voetballer die opnieuw wordt geopereerd: daar is toch in gerommeld", aldus Kox.

Een van de meest voorkomende stemproblemen is een poliep. "Het lijkt wel mode. Je moet bijna een poliep hebben gehad om erbij te horen", zegt Kox. Elke artiest kent de verschijnselen. Eerst wordt de stem hees, je denkt aan een verkoudheidje, 'smeert' de keel met honing. Even een nachtje rusten. Uiteindelijk blijkt er toch meer aan de hand. "Zie de stembanden als een bal waar doek overheen wrijft", stelt Kox. Daartussen: vloeistof. "Als je te lang wrijft, ontstaat er een zwelling. Vaak verwijs ik eerst door naar de logopedist of zangcoach, pas daarna besluiten we tot opereren."

getty

Verzekering

De stem is voor de zanger wat het been is voor de profvoetballer. Ook op dit gebied komen er verzekeringen aan te pas. Waar Stones-gitarist Keith Richards zijn pingelende middelvinger en Cristiano Ronaldo zijn benen liet verzekeren, deden Mariah Carey (30 miljoen euro), Rod Stewart en Bruce Springsteen (beiden 5) dat met hun stem. "Maar de kans dat zij hun stem helemaal kwijtraken, is klein. De problemen zijn vaak van tijdelijke aard", aldus Kox, die soms met lede ogen aanziet hoe artiesten zich in moeilijkheden zingen.

Zingen op professioneel niveau vergelijkt Kox met topsport: "Een profvoetballer doet het óók niet in zijn eentje en speelt ook niet vijf wedstrijden per week. Hij heeft een heel team: een trainer, fysiotherapeut, conditietrainer, mental coach en tegenwoordig wordt ook op voeding gelet. Een artiest zou dat ook moeten hebben: een logopedist, een kno-arts en een vocal coach. De gouden driehoek."