Zangeres Chrissie Hynde: "Als je verkrachters niet wil aantrekken, draag dan geen hoge hakken"

Zangeres Chrissie Hynde in 2009.
AP Zangeres Chrissie Hynde in 2009.
Rockzangeres Chrissie Hynde heeft heel wat kritiek gekregen op Twitter en van vrouwenorganisaties en dames op Twitter na straffe uitspraken over verkrachting. De frontvrouw van The Pretenders neemt het zichzelf kwalijk dat ze onder dwang seksuele handelingen op haar 21ste moest uitvoeren. In een interview roept ze verkrachtingsslachtoffers hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Chrissie deed deze uitspraken in een interview met Sunday Times Magazine. De ster vertelde daarin dat ze omging met bendeleden in Ohio als prille twintiger. Een van deze stoere mannen in lederen jas had beloofd Chrissie mee naar een feestje te nemen, maar in de plaats daarvan trokken ze naar een leeg huis. Ze neemt nu de volledige verantwoordelijkheid voor wat er toen gebeurd is. "Hoe je het ook bekijkt, ik heb het gedaan en ik neem mijn verantwoordelijkheid. Je kunt niet sollen met mensen. Zeker niet mensen die badges dragen met slogans als Ik hou van verkrachting en Op je knieën. Dat is wat die motorbendes doen. Ik bedoel, ik was naïef toen. Vrouwen moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Als je met vuur speelt, moet je op de blaren zitten."

Hynde voegde in het interview eraan toe dat vrouwen die zich gewaagd kleden en dronken over straat lopen, ook schuldig zijn als ze aangevallen worden. "Als ik rondwandel in mijn ondergoed en ik ben dronken? Wiens fout kan het anders zijn? Doe dat niet. Als je bescheiden gekleed en rustig over straat wandelt en je aangevallen wordt, dan gaat de dader in de fout. Als je een verkrachter niet wil aantrekken, draag dan geen hoge hakken, want dan kan je niet weglopen. Als je met je kledij de boodschap geeft 'kom en heb seks met mij', dan moet je stevig in je schoenen staan. Ik denk niet dat ik nu iets controversiële uitspraken doe."

Vrouwenorganisatie Victim Support is in shock door de uitspreken van de rockster. Een woordvoerder reageert dat slachtoffers zich nooit verantwoordelijk moeten voelen voor wat er met hen gebeurd is. Lucy Hastings "Het is belangrijk dat vrouwen een klacht indienen bij de politie zodat ze hulp en steun kunnen krijgen. Slachtoffers van seksueel geweld mogen zichzelf nooit de schuld geven."

Als je met vuur speelt, moet je op de blaren zitten

Frontvrouw van The Pretenders Chrissie Hynde