Zanger Joe Cocker overleden

AP
De Britse blueszanger Joe Cocker is overleden. Dat heeft zijn management gemeld. Cocker verloor de strijd tegen longkanker. Hij werd 70.

Joe Cocker, bekend van songs als 'You are So Beautiful', 'With a Little Help from my Friends' en 'Unchain My Heart', zong veertig albums bij elkaar en werd meerdere keren onderscheiden.

Hij werd op 20 mei 1944 als John Robert Cocker geboren in Sheffield. Daar woonde hij tot in de vroege jaren 60, toen hij internationaal succes begon te kennen als blueszanger. Tot dan had hij een dubbelleven geleid: overdag werkte hij als gasinstallateur; 's avonds zong hij in clubs en pubs in Sheffield. Joe Cocker werd wereldberoemd dankzij zijn unieke stem en gepassioneerde performances.

Zijn grote doorbraak kwam er in 1968, toen hij met een cover van het Beatlesnummer 'With a little help from my friends' een nummer 1-hit scoorde. Een jaar later voerde hij het nummer op tijdens het legendarische festival Woodstock. Daarna volgden de successen elkaar op.

Joe Cocker in 1977.
Getty Joe Cocker in 1977.

Zijn duet met Jennifer Warnes, 'Up where we belong' uit de film 'An officer and a gentleman', leverde hem niet alleen een nummer 1-hit op, maar meteen ook een Grammy en een Academy Award. In 2007 werd Cocker door de Queen geridderd. Zijn laatste studioalbum, 'Fire it up', bracht hij uit in 2012.

Vorig jaar brak de zanger al zijn eigen records met een nummer 1-album in Duitsland en een laatste tournee, die overal in Europa volle zalen lokte. Die tournee voerde hem in april 2013 ook naar de Antwerpse Lotto Arena en in juli van dat jaar stond Cocker nog op het podium van Suikerrock in Tienen. Zijn laatste optreden gaf hij in juni vorig jaar in Hammersmith, in Londen.

Zijn manager Barrie Marshall noemt Cocker "zonder enige twijfel de grootste rock/soulstem ooit uit Groot-Brittannië, die gedurende heel zijn leven toch dezelfde man bleef". "Ongelooflijk getalenteerd, een echte ster, maar een vriendelijke en bescheiden man die ervan hield op te treden. Wie hem ooit live zag, zal hem nooit vergeten."

De zanger woonde al lange tijd in de Verenigde Staten. In Colorado richtte hij de liefdadigheidsinstelling Cocker Kids Foundation op, met als doel de verantwoordelijkheidszin bij de jeugd te bevorderen. Daarnaast genoot Joe Cocker van lange wandelingen in de bergen met zijn honden, vliegvissen, snookeren en tomaten kweken in zijn serre.

De zanger is thuis in Colorado overleden. Hij laat zijn vrouw Pam, stiefdochter Zoey en twee kleinkinderen achter.

Joe Cocker is zonder enige twijfel de grootste rock/soulstem ooit uit Groot-Brittannië. Toch bleef hij gedurende heel zijn leven dezelfde vriendelijke, bescheiden man

Manager Barrie Marshall
In 2013 hield Joe Cocker tijdens zijn laatste tournee halt in de grootste concertzalen in Europa.
EPA In 2013 hield Joe Cocker tijdens zijn laatste tournee halt in de grootste concertzalen in Europa.

Collega's-muzikanten reageren met droefheid op het overlijden van Cocker. Paul McCartney zegt dat hij hem "altijd dankbaar" zal blijven omdat hij van 'With a little help from my friends' een soul anthem maakte. "Ik kende hem gedurende vele jaren als een goede vriend en het stemde me triest dat hij ziek was. Zijn overlijden doet me veel verdriet. Hij was een geweldige kerel uit het noorden, een vriendelijke man die de wereld zo veel bijgebracht heeft. We zullen hem missen."

Ook collega-Beatle Ringo Starr betuigde al zijn medeleven via Twitter: "Vaarwel en God zegene Joe Cocker. Vrede en liefde van een van zijn vrienden."

Singer-songwriter Frank Turner noemde hem op Twitter een "ongelooflijke zanger", en volgens art director Will Gompertz van de BBC was Cocker "de fijnste soulstem ooit uit Groot-Brittannië".