Zanger en tekstdichter Drs. P (95) overleden

De zanger en tekstdichter Drs. P is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Zijn uitgever Vic van de Reijt deelde mee dat Drs. P gistermiddag overleed als gevolg van ouderdom, dat meldt NOS. Zijn grootste succes had hij met liedjes als Veerpont, Dodenrit, Het trapportaal en De Zusters Karamazov (tante Constance en tante Mathilde). Hij overleed door ouderdom.

De in Zwitserland geboren Drs. P had een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader.  Uit dankbaarheid jegens de Zwitserse autoriteiten, die hem in de Tweede Wereldoorlog hielpen, handhaafde Polzer zijn Zwitserse nationaliteit. Hij studeerde economie in Rotterdam en was echt doctorandus.

Zijn grote doorbraak kwam in de jaren zestig met zijn liedjes. Zijn populariteit had hij te danken aan de combinatie van zijn krakerige stemgeluid, zijn plechtig-droogkomische zang- en verteltrant, zijn keurige uiterlijk en de taalvaardigheid en humor in zijn nummers.

Drs. P trad tot op hoge leeftijd op. Twee jaar geleden trok hij zich terug uit de openbaarheid.

Optredens

Vanaf begin jaren vijftig trad hij veel op in theaters, cafés en bij studentenverenigingen. In 2012 trad Drs. P. voor het laatst op, bij de verschijning van de bundel van zijn complete oeuvre en acht cd's Drs. P. Compilé Complé.

Eén van de bekendste liedjes van Drs. P was 'Dodenrit', over de tocht van een gezin naar Omsk. De gezinsleden worden in hun slee achtervolgd door hongerige wolven en moeten één voor één opgeofferd worden om tijd te rekken. Uiteindelijk eten de wolven alle gezinsleden op.  'Ja Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg.'