Zanger en activist Johnny Clegg (66) overleden

Johnny Clegg is overleden.
Photo News Johnny Clegg is overleden.
De Zuid-Afrikaanse zanger en activist Johnny Clegg is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij werd als blanke artiest in Zuid-Afrika bekend vanwege zijn strijd tegen apartheid.

Clegg werd ook wel ‘de witte Zulu’ genoemd, naar de grootste donkere bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. De zanger startte in 1969 de band Juluka met een zwarte gitarist, maar in die tijd was dat in Zuid-Afrika streng verboden. Hij had kritiek op het beleid in zijn land en werd door het apartheidsregime dan ook actief tegengewerkt. Het hoogtepunt uit zijn carrière was, naar eigen zeggen, het moment dat president Nelson Mandela hem tijdens een concert in Frankfurt in 1999 op het podium verraste.

Naast verschillende onderscheidingen in zijn thuisland, kreeg Clegg in 1991 voor zijn verdiensten ook de Légion d’Honneur, de hoogste Franse burgeronderscheiding, uitgereikt. De Britse zanger Elton John werd hier vorige maand ook mee onderscheiden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Irma du Preez

  Ik ben van ZA. Johnny Clegg was mijn grote held als tiener. Ik heb hem meerdere keren life zien optreden. Toch spijtig dat de media altijd de apartheidsverhalen (oud nieuws) naar boven sleept. Nog meer spijtig dat mensen die er weinig van af weten, erin trappen. Johnny Clegg was gewoon een fantastische muzikant en heeft mensen bij elkaar gebracht, punt. Stop toch met de eeuwige apartheid. Hij was veel meer dan dat!

 • Eddy Bryon

  Spijtig , een nobele mens en een rasartiest is gestorven !!

 • Roger Sartet

  Rip Johny

 • Tania Janssens

  Mijn held, groot artiest, ,,,.Clegg geldt als een van de symbolen van verzet tegen het racistische apartheidsregime in Zuid-Afrika. RIP.