Wordt ruzie met Tarantino na 23 jaar bijgelegd?

Quentin Tarantino schreef het script van Pulp Fiction deels in Amsterdam.
AP Quentin Tarantino schreef het script van Pulp Fiction deels in Amsterdam.
Het Nederlandse filminstituut Eye wil een ruzie uit 1992 met regisseur Quentin Tarantino bijleggen. De handreiking hiervoor wordt gedaan op 22 juni, als in Paradiso een speciale avond wordt georganiseerd om zijn filmklassieker Pulp Ficton te eren. Dat heeft de organisatie van de avond vandaag gemeld.

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de film werd bekroond met een Oscar voor beste scenario. Tarantino schreef het script in 1992 deels toen hij een paar maanden in Amsterdam verbleef. De regisseur heeft toentertijd in het Filmmuseum (zoals Eye toen heette) een enorme ruzie gehad met een baliemedewerker.

Mia Wallace, Vincent Vega en Jules Winnfield

Eye biedt in een speciaal filmpje dat op 22 juni wordt vertoond excuses aan voor het incident en nodigt Tarantino uit voor een groot retrospectief van zijn werk in Amsterdam.Tijdens de Pulp Fiction-avond in Paradiso wordt uiteraard ook de film zelf vertoond. Daarnaast is er een 'Mia Wallace-competitie' voor vrouwen en mannen die verkleed komen als Uma Thurman in de film. Ook mogen bezoekers gekleed komen als andere personages, zoals Vincent Vega (John Travolta) en Jules Winnfield (Samuel L. Jackson).

Pulp Fiction vertelt over de levens van twee huurmoordenaars, een bokser, de vrouw van een gangster en een paar overvallers van wie de levens elkaar kruisen in vier verhalen over geweld en verlossing. De film won in 1994 de Gouden Palm, de prestigieuze hoofdprijs van het festival van Cannes, en won daarnaast een Oscar.

John Travolta als 'Vincent Vega' en Samuel L. Jackson als 'Jules Winnfield' in 'Pulp Fiction'.
rv John Travolta als 'Vincent Vega' en Samuel L. Jackson als 'Jules Winnfield' in 'Pulp Fiction'.