Walter Capiau (80) overleden na strijd tegen kanker

Walter Capiau
VTM Walter Capiau
Vlaanderen is opnieuw een tv-icoon armer. Gisteren is Walter Capiau (80), de man die ‘Rad van Fortuin’ tot een begrip maakte, overleden. Het ging al enige tijd niet goed met Capiau, die voorbije zomer geconfronteerd werd met ongeneeslijke maagkanker.

"Walter is een vechter, maar ik vrees dat hij deze strijd zal verliezen", vertelde ex-collega en vriendin Margriet Hermans onlangs nog in Dag Allemaal. Gisteravond reageerde de zangeres kort. "Een groot talent is gestorven”, aldus Margriet. “Ondanks alles wat er de laatste jaren naar boven is gekomen.”

Walter Capiau, die op 28 oktober 81 jaar zou worden, was een onbetwiste vedette in Vlaanderen, tot hij zes jaar geleden in opspraak kwam en moest bekennen dat hij in een affaire rond pedofilie was beland. Vlaanderen reageerde onthutst toen twee mannen vertelden dat ze als tieners waren aangerand door Capiau. Op het moment van de feiten waren zij 13 jaar, en was Walter hun scoutsleider van 24. Schoorvoetend gaf Capiau de feiten toe.

Op de vraag of hij spijt had van het misbruik, antwoordde hij: "Veel... Ontzettend. Ik besef dat ik me heb bezondigd aan zeer erge feiten. Maar één ding wil ik duidelijk stellen: het is bij die periode gebleven, nadien is het nooit meer gebeurd." 

Capiau bood zijn excuses aan de slachtoffers aan en bestempelde zijn gedrag zelf als "onaanvaardbaar". Doordat de feiten verjaard waren, kwam het nooit tot een proces, ook al liepen er in totaal acht klachten binnen. Maar het uitgelekte schandaal betekende wel het onherroepelijke einde van Capiaus verdere showbizzplannen.

Populairste

Jarenlang was Walter Capiau één van 's lands populairste tv-presentators. Eerst bij de VRT en later bij VTM was hij het gezicht van legendarische programma's als 'Hoger Lager', 'Rad Van Fortuin', 'Walters Verjaardagsshow' en 'De Kinderacademie'. Zes jaar geleden was Capiau volop aan zijn comeback aan het werken - hij toerde met een zaalshow die 'Walters Mooiste Momenten Show' heette - toen hij plots alle plannen stopzette.
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pierre van damme

  walter was een groot entertainer wij hebben veel van zijn chows veel bijgewoondheel veel sterkte voor zijn familie.

 • Hilde Peeters

  Wat hij gedaan heeft praat ik niet goed maar hij heeft veel mensen bij gemaakt met zijn shows. Veel sterkte voor zijn familie

 • Jean West

  Net zoals bij Van Gheluwe waren al de klachten verjaart en hij had spijt zoals ze altijd hebben als het uitkomt. Als een rechter word benoemd en daar getuigenissen zijn van vrouwen van meer dan 30 jaar terug vinden velen dat hij moet gestraft worden en Capiau noemt men een groot man.

 • patrick tamsyn

  Er zijn er weinig zonder fouten op deze wereld maar van Walter Capiau kan ik alvast zeggen dat hij kleur gegeven heeft aan een oude grijze BRT. Zijn Capriolen op de radio waren ook van onuitgegeven kwaliteit. Moeilijk om die man zomaar te vergeten. Sterkte aan de familie.

 • Peter De Baets

  Ik was als kind grote fan van zijn programma's. Je kunt je wel inbeelden hoe blij ik was toen ik op 10-jarige leeftijd hem in het echt ontmoette en aan zijn rad mocht draaien.