Waarom het mysterie rond onopgeloste dood van Brittany Murphy na 10 jaar enkel groter wordt

AP
Exact 10 jaar geleden is de Amerikaanse actrice Brittany Murphy overleden. De actrice, die rollen speelde in films als ‘8 Mile’, ‘The expendables’ en ‘Clueless’, zakte thuis in elkaar en werd doodverklaard in het ziekenhuis. Een hartstilstand, zo oordeelde de dienstdoende forensisch expert, al waren de omstandigheden rond haar overleden toen al twijfelachtig. Tony Bertolotti, de halfbroer van Brittany, laat de geruchtenmolen nu weer op volle toeren draaien. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Murphy overleed in 2009 op 32-jarige leeftijd, volgens het officiële rapport aan een hartstilstand. De autopsie wees uit dat ze aan een longontsteking en bloedarmoede leed. Vijf maanden later stierf ook haar man Simon Monjack. Brittany’s vader, Angelo Bertolotti, vertrouwde de situatie niet en liet enkele haren van de ‘Clueless’-ster onderzoeken. Daarin werden 10 zware metalen in hoge concentraties aangetroffen. Zware metalen zitten in diverse bestrijdingsmiddelen, zoals ratten- of insectengif. Deze stoffen kunnen symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, trillingen, neurologische klachten en ernstige maag- en longproblemen veroorzaken.

Toch kwam er nooit een nieuw onderzoek. “Wij hebben geen plannen om het onderzoek naar de doodsoorzaak te heropenen. Wij staan achter ons oorspronkelijke rapport. Aangezien we geen resultaten van een nieuw laboratoriumonderzoek hebben ontvangen, kunnen we geen andere conclusies trekken. Dit was een natuurlijk overlijden”, aldus de lijkschouwer in Los Angeles. Een teken aan de wand, zo vond vader Angelo Bertolotti. Hij besloot zich vast te bijten in de zaak: “Ik zal niet rusten tot de waarheid over deze tragische gebeurtenissen boven water is. Het recht zal zegevieren.”

(lees verder onder de foto)

REUTERS

Vergiftigd?

Ook zijn zoon Tony Bertolotti, de halfbroer van Murphy, bleef al die tijd strijdvaardig. In gesprek met Daily Mail blikt hij terug op de dood van zijn halfzus en laat hij optekenen dat Brittany wellicht werd vergiftigd. Van een longontsteking en drugsintoxicatie konden volgens Tony geen sprake zijn. 

Hij wijst merkwaardig genoeg ook met de beschuldigende vinger: volgens Bertolotti had de echtgenoot van Brittany - mogelijk onbedoeld - iets te maken met het mysterieuze overlijden van zijn vrouw. “Als je het van een afstand bekijkt, dan ging het om een jonge vrouw - een gezond meisje - die thuis was met haar echtgenoot en diens moeder en plots doodviel. Hoe absurd is dat? Het is alleen in Hollywood dat zoiets kan gebeuren. Niemand die haar naar het ziekenhuis heeft gebracht, hoewel dat slecht op 6 kilometer afstand lag.”

Ik heb dit jarenlang uitgedokterd, en heb mijn eigen woede moeten onderdrukken. Ik denk dat Brittany werd uitgeschakeld. Wie heeft haar vermoord? Ze is niet door een natuurlijke oorzaak overleden”, zegt Bertolotti verder. De halfbroer van de actrice denkt dat de echtgenoot van Brittany iets te maken heeft gehad met de dood van Murphy, vanwege zijn “schulden van zes cijfers.” “Ik weet niet welke zakelijke beslissingen ze op dat moment namen, maar ik denk dat haar dood iets te maken had met het zakelijke. Ik heb al allerlei onzin gehoord, dus wat is waar? Ik geloof het drugsverhaal niet. Ik weet zeker dat er werd geëxperimenteerd met drugs, maar Brittany was conservatief met dat soort dingen, ze was een verstandig meisje.”

(lees verder onder de foto)

AP

Profiteren

Murphy’s broer is ervan overtuigd dat iemand van haar dood heeft geprofiteerd, en die persoon kan het spoor naar de dader zijn. “Je moet kijken naar wie het geld nu vloeit. Ik weet het niet, maar elke keer dat een film met Brittany op tv komt, wordt iemand uitbetaald. Wie het geld heeft, die kent de waarheid. Brittany werd omringd door een groep van minstens 15 tot 30 mensen, en je vertelt me ​​dat niemand iets weet? Maak je een grap? Als ik het geld had om haar dood goed te onderzoeken, zou ik ze niet sparen. Maar ze zouden toch niet met me praten.”

Mooie carrière

Murphy werd geboren in Atlanta en verhuisde toen ze 13 was met haar moeder naar Burbank, bij Los Angeles. Ze brak door in de film ‘Clueless’ (1995), waarin ze de hoofdrol speelde tegenover Alicia Silverstone. Daarna speelde ze in tientallen andere films, zoals ‘8 Mile’ (2002), ‘The Dead Girl’ (2006), en ‘Across the Hall’ (2009). Ook sprak ze meer dan 200 afleveringen in van de hitserie ‘King of the Hill’ en leende ze haar stem aan een pinguïn in de animatiefilm ‘Happy Feet’.

Na haar doorbraak in ‘Clueless’ specialiseerde Murphy zich in rollen van getroebleerde tieners. Zelf was ze niet altijd tevreden over die typecasting, klaagde ze later, omdat het haar een imago van leeghoofd bezorgde. Van dat imago kwam ze pas weer af door haar veelgeprezen rol tegenover rapper Eminem in de kraker ‘8 Mile’. Tegen de BBC verklaarde ze over de film: “Het veranderde veel voor mij. Wat ik er mooi aan vind is dat het gaat over de manier waarop je je kunt ontrukken aan een situatie en het feit dat je het kunt maken, ondanks alles.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Katrien Smeyers

    Al 10jaar geleden! Wat gaat de tijd snel! Was een goede actrice en een hele mooie vrouw, spijtig, veel te vroeg heengegaan.

  • Jurgen Van Den Bergh

    Ik heb een docu gezien waar werd aangetoond dat ze in een huis woonde met schimmel in de muren en dat de oorzaak is geweest van haar overlijden en dat van haar partner.

  • Ben Geerinck

    Haar beste rol was die in Sin City. Zeer goede actrice, jammer.