Ga naar de mobiele website
^ Top

Van sopraan tot dé komische actrice van Vlaanderen

De Vlaamse actrice en zangeres Yvonne Verbeeck werd geboren op 7 december 1913 in het Antwerpse Rumst. Behalve op de theaterplanken was ze ook te zien op televisie en in verschillende films.

Yvonne was ereburger van haar geboortegemeente Rumst, waar haar vader als fietsenhersteller werkte. Haar carrière ging al heel vroeg van start. Het zou de koster van Rumst geweest zijn die haar talent ontdekte. Dankzij hem volgde de zangeres muziekschool in Boom. Later ging ze naar het Antwerpse conservatorium waar ze in 1933 afstudeerde met de eerste prijs en grote onderscheiding. In datzelfde jaar begon ze als klassieke sopraanzangeres bij de toenmalige NIR, de huidige vrt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zong ze voor de soldaten en daarna stapte ze over op het lichtere genre.
 
Gaston en Leo
Yvonne Verbeeck was voornamelijk te zien in blijspelen, komedies, operettes, toneelstukken en revues. Bij het grote publiek is ze vooral bekend geworden door haar optredens in de tv-sketches van het komische duo Gaston en Leo. In 1980 speelde ze een gastrol in De Kolderbrigade met Romain Deconinck, Yvonne Delcour en Gaston en Leo. Ook in 'Het Witte Paard' in Blankenberge was ze in de zomer vaak te zien.
 
Artiestenleven
Op latere leeftijd bleef ze actief en trad ze op voor goede doelen en voor bejaarden. Om haar publiek te bedanken, maakte ze in 2005 nog een dvd, getiteld 'Artiestenleven', met een monoloog waarin ze haar publiek uitlegt welke energie ze van hen kreeg in haar carrière van ruim 75 jaar. In 2003 speelde ze nog een gastrol op televisie in de VTM-humorserie Hallo België als Filomeentje. Nadien was ze ook nog te zien in gastrolletjes in de VTM-serie Zone Stad en Eén-reeks F.C. De Kampioenen.
 
Huidtransplantatie
In april 2006 moest Yvonne Verbeeck een huidtransplantatie ondergaan nadat ze bij een val hete koffie over haar onderbeen en voet had gekregen en daarbij zwaar verbrand geraakt was. Na de operatie lag ze in coma en ging haar gezondheidstoestand sterk achteruit, maar ze herstelde uiteindelijk volledig. Na die ziekenhuisopname verhuisde ze naar rusthuis Nottebohm, waar ook die andere coryfee - en 'concurrente' - La Esterella verbleef. Yvonne Verbeeck onderging ook nog een operatie aan de galblaas.
 
100 jaar
In 2009 waren er berichten dat de Vlaamse actrice financieel volledig aan de grond zat. Haar eigen neef, die al overleden is, zou haar voor miljoenen oude Belgische franken opgelicht hebben. Toen ze 96 jaar oud was, zei Yvonne Verbeeck nog in interviews met verschillende kranten dat ze vastbesloten was om honderd jaar te worden. (belga/adv)

De Rode Loper: Yvonne Verbeeck en zangeres La Esterella waren concurrentes in het rusthuis.
Meer over


Meld een bug