Van One Direction tot filmster: "Hij was de beste man voor de rol"

RV
Begint tieneridool Harry Styles, bekend van de boyband One Direction en zijn hit Sign of the Times, aan een tweede leven als filmster? Zijn acteerdebuut in de oorlogsfilm Dunkirk mag er zeker zijn. "Hij was doodgewoon de beste kandidaat voor deze rol."

Toen Harry Styles (23) vorig jaar op het IJsselmeer voor het oorlogsdrama Dunkirk aan het draaien was, stonden aan de kust talrijke tienermeisjes smachtend te wachten op een glimp van hun idool. Taferelen die hij gewend was als lid van boyband One Direction. "Niets van gemerkt", zegt de zanger kortaf in een vliegtuighangar even buiten Londen, waar hij enkele dagen voor de wereldpremière van Dunkirk de pers te woord staat. "Maar dat de fans mij niet hebben gezien, is niet zo verwonderlijk. Regisseur Christopher Nolan duldt geen pottenkijkers op zijn filmsets. Alles was helemaal afgeschermd, zodat iedereen gefixeerd kon zijn op zijn rol. Dat gold voor alle draaidagen."

Jonge soldaat
Het is gemakkelijk om het filmdebuut van Styles toe te schrijven aan zijn enorme populariteit, ook al is dat niet direct de doelgroep voor een film over de Tweede Wereldoorlog. Zijn aanwezigheid zou die belangstelling echter wel kunnen aanwakkeren. Het popidool speelt de jonge soldaat Alex die samen met honderdduizenden lotgenoten in mei 1940 als ratten in de val zit op het strand bij Duinkerke. Een slachtpartij dreigt, en de pogingen om te evacueren zijn tot mislukken gedoemd, onder meer door de genadeloze bombardementen van de Duitse Luftwaffe.Hoe kreeg de zanger dan zijn rol in dit prestigeproject? Regisseur Nolan geeft een verrassend antwoord. "Om je de waarheid te zeggen: ik had nog nooit van hem gehoord. Mijn kinderen kenden hem wel. Maar iemand wist dat hij acteerambities had en raadde mij aan om hem een auditie te geven. En, eerlijk is eerlijk, hij was de beste kandidaat voor deze rol. We hebben echt honderden jonge acteurs getest. Zijn aanwezigheid in de film heeft dus niets te maken met zijn status als idool. Harry heeft de jongensachtige uitstraling die voor deze rol nodig was. Veel van de Engelse soldaten in Duinkerke waren nog niet eens 20."

Realistisch beeld
Voor Styles was zijn filmdebuut een bijzondere ervaring. "Het was enorm intens. We kregen echt een goed idee welke verschrikkingen deze jongens hebben doorstaan. De opnamen waren heel zwaar. Het water waarin we telkens belandden, was ijskoud. We werden op geen enkele manier gespaard. De regisseur wilde een zo realistisch mogelijk beeld geven van wat zich destijds op dat strand en op zee heeft afgespeeld. De doodsangst van de soldaten moest in onze ogen te lezen zijn. Ik hoop dat de kijker dit meekrijgt."

De eerste reacties op het optreden van Styles in Dunkirk zijn positief. Hij past best tussen de overige, vaak meer ervaren acteurs zoals Kenneth Branagh en Mark Rylance. Het ligt voor de hand om Styles te vragen naar zijn volgende filmplannen. "Natuurlijk smaakt deze rol naar meer", stelt de zanger, die volgend jaar met zijn muziek op wereldtournee trekt. "Ik heb het niet voor het zeggen, ik ben afhankelijk van wat mij wordt aangeboden. Als muzikant heb ik meer mogelijkheden om zelf mijn weg uit te stippelen. Ik durf geen voorspelling te doen over wat mijn eventuele volgende rol wordt."


2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • lodewijk maesen

    daarmee.....bij mij in de zaal zaten verschillende jonge meisjes die maar ni stopten met praten...en als je er iets van zegt ben jij de moeilijke..tja das maatschappij...alleen maar rechten en plichten totaal onbekend....

  • Bart Van der Stappen

    Nu zijn ze zeker dat 10 tot 16 jarige meisjes ook deze film zullen gaan bekijken.