Vader Beyoncé heeft eigen verklaring voor haar carrière: “Enkel succesvol omdat ze niet zo donker is’”

De lichte huidskleur van Beyoncé heeft haar een behoorlijk voordeel opgeleverd, vindt vader Mathew Knowles
REUTERS De lichte huidskleur van Beyoncé heeft haar een behoorlijk voordeel opgeleverd, vindt vader Mathew Knowles
Mathew Knowles, de vader van Beyoncé, is ervan overtuigd dat de lichte huidskleur van zijn dochter een positieve invloed heeft gehad op haar carrière. Dat vertelde hij op het Amerikaanse radiostation SiriusXM. Het is volgens hem ook de reden waarom de donkere Kelly Rowland, die samen met zijn dochter in Destiny’s Child zat, minder succesvol is. 

In het interview op SiriusXM vertelde Mathew Knowles een college te hebben gegeven over een studie van 15 jaar naar huidskleur in de muziekindustrie. Zijn conclusie? Dat zwarte vrouwen met een lichtere huidskleur het opvallend beter doen in de hitlijsten dan hun collega’s met een donkerdere huidskleur. Hij noemde Alicia Keys, Rihanna, Nicki Minaj en Beyoncé als voorbeelden. “In de muziekindustrie is er nog steeds segregatie", zei Knowles. “Programmatoren, zeker die van de radio, hebben een bepaald beeld over wat schoonheid is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Whitney Houston, naar haar foto’s, dan zie je hoe ze die lichter hebben gemaakt om haar er ook blanker te doen uitzien. Want er is dat idee: hoe lichter je bent, hoe slimmer je bent en hoe meer economisch voordeel je hebt. Over de hele wereld heeft men een opvatting over kleur, zelfs bij zwarte mensen.”

Kelly Rowland heeft een veel donkerdere huid dan Beyoncé, en dat heeft een invloed gehad op haar succes, vindt Mathew Knowles.
getty Kelly Rowland heeft een veel donkerdere huid dan Beyoncé, en dat heeft een invloed gehad op haar succes, vindt Mathew Knowles.

De presentator vroeg Knowles vervolgens of zijn dochter voordeel had gehaald uit haar lichtere huidskleur, en hij antwoordde: “Ik denk het wel, ja - ik denk dat het haar succes beïnvloed heeft. En ik gebruik Kelly Rowland (die samen met Beyoncé in Destiny’s Child zat en een veel donkerdere huidskleur heeft, red.) als een tegenvoorbeeld. Ze is een geweldig voorbeeld. Maar wat goed is: Kelly deed het wel extreem goed buiten Amerika, vooral in Australië. Kelly verkocht er meer dan 4 miljoen platen.”

Rowland zelf heeft zich in het verleden ook al eens uitgesproken over haar donkere uiterlijk. Ze vertelde in 2013 in een interview met Cnikky.com hoe ze het er moeilijk mee had: “Weet je, gelukkig had ik geweldige vrouwen in mijn leven die me hielpen om daarmee om te gaan. Ik herinner me dat er een periode was waarin ik mijn ‘chocoladekleur’ niet kon omarmen.” Maar dankzij gesprekken met onder andere Tina Knowles, Beyoncé’s moeder, leerde Rowland toch van zichzelf te houden. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bart vansteenkiste

  hij bedoeld met geld in pompen van manager en platen firmas , heeft er veel mee te maken. want u hebt mensen in de zang wereld die het hebben gemaakt maar NIET VAN TALENT HEBBEN , dan bedoel ik hun eigen nummers schrijven en op muziek zetten enz efin alles zelf doen ze kunnen niet allemaal yngwie malmsteen heten

 • Toran Korshnah

  Dus volgens hem heeft het met haar zangkwaliteiten niks te maken? Das ne goeie... Be is by far de beste zangeres van haar generatie.

 • Jos Mardig

  In plaats van in het talent van zijn dochter te geloven... Beyoncé is gekomen waar ze is door een uitzonderlijk talent, en doorgedreven omkadering en keihard werken. Haar man is wel "donkerzwart", en minstens even succesvol, en ook daar speelt talent, zakelijk inzicht en af en toe een beetje geluk. Kelly Rowland is een toffe madam en gemiddelde zangeres, en daarom is ze niet geraakt waar haar ex-collega staat. Niet meer, niet minder. U doet afbreuk aan uw dochter, Mr Knowles!

 • wim CLAES

  wat een zever.

 • Mario Tersago

  Wat een BS.. En haar man dan? Jay-Z? Sorry hoor, het is door zulke uitspraken en uitingen, dat men dit gedachtengoed in stand houdt. Dat men na al die jaren, dit niet door heeft.. zegt genoeg over de gewilligheid om van dit stigma af te geraken. Ik ga niet ontkennen of minimaliseren dat er nog discriminatie is, maar om het te doen lijken alsof we nog in de jaren '60 zijn is me een brug te ver.