Vader Avicii: “Mijn zoon was niet van plan om zelfmoord te plegen”

Volgens de vader van Avicii wilde de populaire dj eigenlijk geen zelfmoord plegen.
AFP Volgens de vader van Avicii wilde de populaire dj eigenlijk geen zelfmoord plegen.
Klas Bergling, de vader van de in 2018 overleden dj Avicii, zegt in een interview met CNN dat zijn zoon niet van plan was om zelfmoord te plegen. Hij roept politici over de hele wereld op om mentale problemen al op jonge leeftijd aan te pakken. 

“Volgens onze theorie heeft hij zijn zelfmoord niet gepland”, zegt Klas Bergling. “Het was meer zoals een verkeersongeluk. Op een bepaald moment gebeurde er heel veel, en dat kwam allemaal tegelijk. Dat bracht hem van zijn stuk." Volgens Bergling praatte hij vaak met Tim - zoals Avicii echt heette - over zijn mentale gezondheid. “Wanneer hij in een moeilijke periode zat, belde hij me", klinkt het. “We praatten dan veel over hoe hij over het leven dacht, en over meditatie en over liefde. Dat waren lange gesprekken, vaak meer dan een uur, over de oceaan heen.” Bergling zegt dat zijn zoon best gelukkig was in de periode voor zijn dood, maar voegt eraan toe: “Wanneer je erg gelukkig bent, of extreem gelukkig, is het niet zo'n grote stap om ongelukkig te worden. Kleine dingen kunnen je droevig maken of je uit balans brengen. Ik denk dat dat is wat er gebeurde.” 

“Als dj of artiest moet je heel veel dingen doen die je niet wil doen, en dat eist zijn tol. Het vraagt veel van deze mensen - het reizen, het wachten op de vliegvelden, de late uurtjes. En Tim begon het gevoel te krijgen dat hij zich niet op zijn gemak voelde wanneer hij op een podium stond.”

Bergling zet zich nu in voor mentale gezondheid van jongeren. Hij roept politici in Zweden en over de hele wereld op om mentale problemen al op jonge leeftijd aan te pakken. “De school zou de beste omgeving moeten zijn voor kinderen, dus laten we er ook voor zorgen dat het dat is", zegt hij. “Het probleem is: wat doen we in onze samenleving om dit soort problemen aan te pakken? Het belangrijkste is om het probleem al vroeg aan te pakken. Het is echt een politieke kwestie die opgelost moet worden. We moeten hier niet nog tien jaar over discussiëren.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Ghyssens

  Het probleem de dag vandaag is dat men wordt geleefd en alles veel te snel gaat. Zelfs Tiësto heeft dit voorgehad en heeft zich moeten herbronnen.

 • Mireille Verbraeken

  Hij heeft gelijk ! Teveel jongeren (inclusief mijn zoon) nemen deze daad ter hand deze tijden . Zelf uit het leven stappen op zo'n leeftijd ..en velen doen hetzelfde , roept vraagtekens op ! Teveel jongeren de laatste jaren ..en niemand die er wakker van ligt met de vraag waarom ..

 • Philippe Mangé

  Groot gelijk zijn vader. We leven allemaal veel te snel. We worden gesmeten in een wereld waar we moeten presteren en blijven gaan. Ik raad iedereen aan om te genieten van de kleine dingen. Zet je smartphone wat meer effe weg. En vooral denk na...

 • Erwin Werwaarts

  Innige deelneming met het overlijden van uw zoon . Een mens kan zich nooit op voorhand indenken welk onheil hem staat te wachten in het leven . Hij of zij weet enkel wat ie kan controleren , zijn principes , keuze's en geweten . Als dat ok is , dan hoeft ie zich niets te verwijten , ook al is het leed van het leven van slechts één mens groter dan het gehele universum zelf .

 • Kris Leyseele

  Ik denk dat het bij velen een impulsieve daad is....