Universal blokkeert valse Stromae-clip over zelfmoord

Stromae heeft niets te maken met de video over zelfmoord. Zijn platenlabel greep in.
BELGA Stromae heeft niets te maken met de video over zelfmoord. Zijn platenlabel greep in.
Het platenlabel Universal heeft een valse Stromae-clip van YouTube laten verwijderen. Dat schrijft De Standaard vandaag. In de clip wordt een jongen gepest en pleegt hij zelfmoord op de muziek van 'Ta fête'. Preventiewerkers maakten zich zorgen en vroegen in te grijpen.

De valse videoclip was razend populair sinds de voorstelling van 'Ta fête' als het officiële WK-lied. Vorige week was de clip al 124.000 keer bekeken op YouTube.

In de video mag dan wel de muziek van Stromae gebruikt zijn, de Brusselse zanger heeft er niets mee te maken. Maar verwarring dreigde: de clip werd opgeladen door 'Paul Van Haver' - de echte naam van Stromae - en aan het begin leek zijn silhouet herkenbaar in het duister.

Daarna volgden beelden uit de kortfilm 'Ronan's escape' van David Le May, waarin een jongen gepest wordt en uit het leven stapt. Zijn zelfmoord komt expliciet in beeld - ook in de valse clip.

Zelfmoord in fictie
Zelfmoordorganisaties - sinds kort verenigd in een taskforce communicatie - vroegen aan Stromaes manager en platenlabel de video te laten verwijderen. Zijn manager reageerde niet; platenlabel Universal wel, waardoor het filmpje niet meer te bekijken is.

De preventiewerkers betreuren dat Stromaes manager geen actie ondernam. Volgens hen dreigde er gevaar omdat de zanger veel invloed heeft op jongeren. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat kwetsbare personen gevoeliger zijn voor het thema als het in fictie aan bod komt, omdat ze met de personages meeleven en zich ermee vereenzelvigen.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.