Tranen van 7 tot 77 op het Sint-Pietersplein voor Luc De Vos

Brandweer schat dat er 15.000 man op het Sint-Pietersplein staat

In Gent hebben naar schatting 15.000 mensen afscheid genomen van Luc De Vos. De plechtigheid vond plaats in de kerk Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters op het Sint-Pietersplein. Er werden meer dan 17.000 rouwprentjes uitgedeeld in de kerk en op het plein, zegt Noelle Vanhelsuwé van het management. "De resterende rouwprentjes zullen volgende week verkrijgbaar zijn op verschillende plaatsen in Gent. De familie, de overgebleven Gorki's en het management danken de vele fans voor de warme en serene manier waarop dit alles gebeurde. Het applaus bij het buitendragen van de kist was hartverwarmend."

Sinds 9 uur is muziek van Gorki te horen op het plein. Dat duurt tot de aanvang van de dienst, om 11 uur. Voor de Sint-Pieterskerk in Gent staan al sinds vanmorgen honderden vrienden, kennissen en fans van Luc De Vos te wachten. In de kerk zijn 800 stoelen beschikbaar zijn voor het publiek. Daarnaast zijn er ook 250 plaatsen voorbehouden voor vrienden en familie. Als alle plaatsen ingenomen zijn, moeten de rouwenden de plechtigheid via een geluidsinstallatie op het plein volgen.

Overvolle kerk
Rond 10u15 laat de Stad Gent weten dat de kerk vol zit. "Alle publieke plaatsen zijn ingenomen in de Sint-Pieterskerk. Er is wel nog plaats genoeg op het Sint-Pietersplein." Net als op het Sint-Pietersplein weerklinkt ook in de kerk muziek van Gorki door de boxen.

Gitaar op de kist
Bisschop Luc Van Looy leidt de plechtigheid en achteraf zal boezemvriend en dichter Christophe Vekeman het woord nemen. De uitvaartplechtigheid begint met 'Ode an die Freude' in de versie van Luc De Vos zelf. Bisschop Van Looy dankt iedereen die buiten de kou trotseert.  "Er heerst een groot gevoel van dankbaarheid dat we zo'n mooi mens in onze stad mochten hebben." De kist wordt binnen gereden op 'Beste Bill' en 'Mijn oude hart'. Op de kist met het stoffelijke overschot van Luc De Vos ligt een gitaar en een boeket met oranje bloemen. Het groeten en de offerande namen zo'n 45 minuten in beslag.

"We zijn zo jong"
Op het doodsprentje staat de pakkende tekst uit 'We zijn zo jong':

"Wij treuren niet langer dan nodig
over dingen waaraan niets valt te doen
Ondanks de tegenslagen
doen wij altijd verder
We zijn zo jong, we zijn zo jong"

"Je bent een schoolvoorbeeld van een goed mens"
"Geef ze een kans .. Mia heeft het licht gezien en niemand gaat verloren", zei bisschop Luc Van Looy. "Dat zijn woorden van welgemeende en onverwoestbare hoop. Luc, je gaf aan zoveel mensen een kans. Jij gaat niet verloren. Kijk nu maar naar het licht." Christophe Vekeman: "In alle reacties die de afgelopen week zijn verschenen, kwam het regelmatig ter sprake: je had een opvallend talent voor zelfrelativering. Je hield altijd de loftrompet binnen handbereik, maar je stak ze nooit op over jezelf."

Vekeman gaf een emotionele afscheidsrede en zei onder andere dat De vos het schoolvoorbeeld is van wat een goed mens moet zijn. "Geluk was wat je bracht in de levens van ons allemaal. Je bent een schoolvoorbeeld van een Goed Mens."

Staande ovatie
"Je leven was perfect zoals het was. Het had langer moeten duren, maar het had niet beter gekund." De prachtige woorden van Vekeman werden onthaald met een staande ovatie in de kerk en en met luid applaus op het plein.

Nooit zoveel volwassen mannen samen zien wenen.

Gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers
Deleu

Je leven was perfect zoals het was. Het had langer moeten duren, maar het had niet beter gekund.

Schrijver en vriend Christophe Vekeman
BELGA
RIP #lucdevos
kos

Kippenvel
Na de laatste woorden van de bisschop verlaat de kist de kerk. De mensen applaudisseren en fluiten. Terwijl het Sint-Pietersplein donker en grijs was toen de begrafenis startte, baadt ze nu in fel zonlicht. De kist verlaat de kerk op de tonen van 'Mia'. Heel wat mensen zingen het bekendste lied van Gorki mee. Er vloeiden tranen bij kinderen en ouderen. Kippenvel kreeg op het Sint-Pietersplein een nieuwe dimensie.

Deleu

Het applaus bij het buitendragen van de kist was hartverwarmend.

Een applaus Vos waardig.

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Gent neemt vandaag afscheid van Luc De Vos. Slaap zacht, Vos... #RIP (foto: Bas Bogaerts)

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Aan Sint-Jacob is een volksfeest gestart. Daar wordt het laatste concert van Gorki op de Gentse Feesten uitgezonden op groot scherm.

'Mia' kaapt de radio

Radio 1, Radio 2, Klara, MNM, Studio Brussel, Q-music, JOE fm en Nostalgie zullen vanmiddag na het nieuws van één uur tegelijk het nummer 'Mia' spelen als eerbetoon aan Luc De Vos. Ook de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), de koepel die een dertigtal onafhankelijke lokale radiozenders groepeert, doet mee aan het eerbetoon.

Heel wat mensen betuigen hun respect voor Luc De Vos via Twitter. Dat gebeurde massaal en zorgde ervoor dat #LucDeVos trending werd op de sociaalnetwerksite. Niet alleen in België, maar ook wereldwijd.

De Crem stond buiten
In de kerk zijn ook heel wat bekende mensen aanwezig voor de uitvaart van Luc De Vos. De Gentse burgemeester Daniël Termont en de andere leden van het Gentse schepencollege wonen de begrafenis bij, net als de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, de muzikanten van Triggerfinger en Axl Peleman. Ook acteurs Tom Van Dyck en Lucas Van den Eynde en drie Neveneffecten, Jelle De Beule, Jonas Geirnaert en Lieven Scheire, zijn ter plaatse. Arne Quinze, Maaike Cafmeyer, Chris Dusauchoit en Gunther Lamoot rouwen ook mee. Opvallend: Pieter De Crem stond buiten tussen het volk.

"Geen bloemen, wel een bijdrage voor Natuurpunt"
De familie van Luc De Vos vraagt om voor de afscheidsplechtigheid geen bloemen mee te brengen, maar een vrijblijvende bijdrage te doen aan Natuurpunt voor het natuurgebied de Gentbrugse Meersen.

AA Gent zingt
Morgenavond zingen spelers en supporters van AA Gent samen 'Mia' voor het begin van de wedstrijd. Heel wat blauw en wit tussen het publiek. De Vos was zelf ook een supporter van het Gentse elftal. "Na de countdown en de Pro Leaguehymne zullen de spelers zich verzamelen rond de middencirkel en zal Kurt Burgelman samen met alle supporters 'Mia' brengen als eerbetoon." Om iedereen, ook de aanwezige Genksupporters, te laten deelnemen aan die samenzang, zal de tekst ook op de scoreborden geplaatst worden.

Het was een schoon afscheid.. #riplucdevos

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Deleu
Erik De Troyer
jcReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.