Trammezandlei 122 bestaat niet

Joske Vermeulen is wellicht één van de bekendste sketches van Gaston&Leo. Wie  in de Antwerpse gemeente Schoten op zoek wil gaan naar de Trammezandlei, is er aan voor de moeite.  Die bestaat niet,  er is wel een Trammezandlei in de buurtgemeente Merksem.

De straat bekt misschien iets leuker als 'Trammezandlei Schwotûh' dan 'Trammezandlei Maarksoem'. 

Gaston wou wellicht de inwoners van de echte Trammezandlei niet te hard op de zenuwen werken. De zaterdag overleden komiek groeide in de buurt op. Daarom bedacht hij voor zijn sketch het huisnummer 122, een slimme zet want de straat eindigt bij nummer 116. Het enige wat in Merksem vandaag nog aan Joske herinnert, is een bronzen beeldje.

Fictieve adressen of telefoonnummers duiken wel vaker op in sketches en films. Indien er een vast telefoonnummer in een Hollywoodfilm in de dialogen te horen was, begon dat steevast met 555 'five-five-five'. Zo kreeg niemand in de Verenigde Staten ongewenste telefoontjes, daar die prefixcode niet werd gebruikt voor het reguliere telefoonverkeer.

'Draai dan 7 9 7 2 0 4'

Wie daar niet aan gedacht hadden, waren de tekstschrijvers van de Will Tura-hit 'Draai dan 7 9 7 2 0 4' uit 1964. Dat telefoonnummer bleek echt te bestaan en leidde naar een Nederlands bedrijf. De telefoniste werd om de haverklap opgebeld door (teleurgestelde)  Nederlandse fans van Tura. Die dachten zo een praatje te kunnen slaan met het toenmalige tieneridool. Het kwam zelfs tot een rechtszaak.