The Weeknd verbreekt banden met H&M na racistische campagne, winkelketen biedt excuses aan

The Weeknd
REUTERS The Weeknd
The Weekend zet zijn samenwerking met H&M stop na het opduiken van een racistische campagne. "Ik ben erg geschrokken van deze foto," laat de rapper weten. "Ik zal alle professionele banden met het merk verbreken." Inmiddels heeft H&M zijn excuses aangeboden.

De Zweedse winkelketen ligt de laatste week onder vuur omdat het een foto publiceerde van een zwart jongetje dat een trui droeg met opschrift 'coolest monkey in the jungle'. 

"Vanochtend werd ik wakker en zag ik deze foto, ik voelde me geschrokken en beschaamd. Ik ben diep beledigd en zal in de toekomst niet meer met H&M samenwerken," schreef de rapper op Twitter. 

In het verleden deed The Weeknd modellenwerk voor de keten, en ook zijn eigen kledingmerk, XO, was er te koop. 

H&M heeft de foto intussen verwijderd. In een verklaring aan CNN liet een woordvoerder weten dat het bedrijf zijn excuses aanbiedt aan iedereen die aanstoot heeft genomen aan de foto. Op de Nederlandse en Belgische webshops is de trui niet te koop.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Vlecken

  Moeilijke zaak. Als het een blank kindje was, had er inderdaad geen haan naar gekraaid. Maar als het een zwart kindje is, maakt men al vlug de associatie met racisme, ook al is dat in dit geval zeer waarschijnlijk onbedoeld door H&M. De ironie van de zaak is natuurlijk dat net doordat deze rapper de aandacht op deze foto vestigt, men net die associatie maakt en opnieuw zal maken. Een soort self-fulfilling prophecy dus.

 • gunther Miechielssens

  Waarom zijn het weer de politiek correcten die een link leggen tussen zwarten en de jungle. Vond dit gewoon een coole sweater ongeacht er een blank, een zwart, een geel of rood kind in zit. Net die correctheid maakt mensen racistisch. Alles wordt tegenwoordig aangevallen...

 • benny vandersanden

  Als The Weeknd die trui niets vindt moet hij ze niet kopen eh. Het is pas discriminerend als je vind dat een bepaalde bevolkingsgroep een trui niet mag dragen door hun uiterlijke kenmerken dus in se is The Weeknd hier de echte racist!

 • Annemie Declerck

  Hoe is dit nog mogelijk in 2018? Groot gelijk dat hij er niets meer mee te maken wil hebben

 • Joeri Haelen

  Had het blanke kindje die trui aan gehad was er geen probleem. Ook wel discriminatie dat het zwarte kindje die trui niet mag dragen. Begint dit niet allemaal een beetje absurd te worden...