Taylor Swift dwingt Apple op de knieën met zware kritiek

GETTY
Apple heeft een knieval gemaakt na zware kritiek van Taylor Swift op het royaltybeleid van de muziekstreamingdienst Apple Music. Swift haalde in een open brief hard uit naar Apple Music omdat het geen royalties betaalde aan artiesten tijdens de drie maanden gratis proefperiode voor gebruikers van Apple Music. Op Twitter liet de topman van Apple Music weten dat het bedrijf zijn royaltybeleid aanpast.

"Apple zal er altijd voor zorgen dat artiesten betaald worden", tweette Eddy Cue gisteravond als antwoord op Swifts harde kritiek. "Wij vragen niet om gratis iPhones. Vraag ons dan ook niet om onze muziek zonder compensatie", zo had Swift haar ongenoegen geuit in een open brief aan Apple.

Cruciale periode

Zo wist Apple snel een einde te maken aan wat een verloren strijd leek tijdens een cruciale periode waarin Apple Music de concurrentie probeert aan te gaan met streamingdiensten zoals Spotify. Die laatsten weten maar al te goed wat het betekent om de toorn van Swift over zich te halen. Vorig jaar in november haalde Swift al haar muziek weg van Spotify omdat ze de vergoeding (één dollarcent) die ze per gedraaid nummer van Spotify kreeg veel te laag vond.

Waarschuwing

Swift waarschuwde Apple dat hun weigering om royalties te betalen tijdens de proefperiode zou betekenen dat ze haar jongste album '1989' niet beschikbaar zou stellen op Apple Music.

"Ik vind het schokkend, teleurstellend en ongewoon van dit historisch vooruitstrevende en genereuze bedrijf", had Swift op haar Tumblr-pagina geschreven. "Drie maanden is een lange tijd om onbetaald te blijven. En het is oneerlijk om iemand te vragen om te werken voor niets".