Tanja Dexters krijgt GAS-boete en klacht wegens grafschennis na wansmakelijk filmpje op kerkhof Lebbeke

rv
Het gemeentebestuur van het Oost-Vlaamse Lebbeke gaat een klacht indienen wegens grafschennis tegen mediafiguur Tanja Dexters, die in een filmpje op sociale media spotte met de namen van overledenen op het kerkhof van Lebbeke en er een grafzerk opende. Tanja Dexters mag zich ook aan een GAS-boete van maximaal 250 euro verwachten na haar ongesmaakt optreden op het kerkhof van Lebbeke. Dexters maakte op Allerheiligen een filmpje op het kerkhof, waar ze samen met haar dochtertje een bezoek bracht. Ze spotte er openlijk met achternamen van overledenen en opende zelfs een grafzerk "als verstopplaats voor haar dochter".

 "We geven een sterk signaal dat zoiets niet getolereerd kan worden en hanteren ook een GAS-boete", zegt burgemeester François Saeys. Dexters grapte onder meer met de familienamen Pannekoek en De Backer en opende er kort een grafzerk. De voormalige Miss België zette het filmpje op Instagram. Het werd intussen verwijderd, maar nabestaanden reageerden verontwaardigd.

"We kregen er enorm veel reacties op", zegt burgemeester François Saeys. "Ze heeft de eerbied voor de doden op het kerkhof verstoord. Het is geen manier van opvoeden en het stoot ook tegen de borst dat ze op nog geen enkele manier excuses of spijt heeft getoond. We geven een sterk signaal dat zoiets niet getolereerd kan worden en hanteren ook een GAS-boete. We gaan bovendien een jurist onder de arm nemen om een klacht wegens grafschennis te formuleren." De GAS-boete bedraagt maximaal 250 euro.

Nabestaanden en inwoners in Lebbeke haalden zwaar uit naar aanleiding van het filmpje, dat Dexters ondertussen wel weer van haar Instagram verwijderde.