Stuntlegende Evel Knievel overleden

De Amerikaanse stuntman Evel Knievel, die internationaal bekend werd met zijn levensgevaarlijke motorstunts, maar misschien nog wel meer door zijn spectaculaire mislukkingen, is vrijdag op 69-jarige leeftijd overleden. Zijn gezondheid was al jaren slecht.

Robert Craig 'Evel' Knievel begon zijn loopbaan als stuntman in 1965, toen hij Evel Knievel's Motorcycle Daredevils oprichtte. Na een jaar ging hij alleen verder. Hij specialiseerde zich in lange sprongen. Op nieuwjaarsdag 1968 kostte zo'n sprong hem bijna zijn leven. Na bij een sprong van 46 meter over een stel fonteinen in Las Vegas een ongelukkige landing te hebben gemaakt lag hij een maand in coma.

In het Londense Wembley Stadion brak hij bij een sprong over dertien bussen zijn bekken. In 1974 mislukte een poging met een raketgedreven 'luchtmotor' een ravijn over te springen. Een jaar later sprong hij in Ohio over veertien Greyhound-bussen. Toen hij in 1976 bij een sprong over een tank vol levende haaien opnieuw zwaar gewond raakte, besloot Evel Knievel het rustiger aan te gaan doen. In 1980 ging hij met pensioen. Hij had toen veertig botbreuken achter de rug.

Over het leven van Evel Knievel zijn verschillende films gemaakt. Nog elk jaar bezoeken duizenden mensen in zijn geboorteplaats Butte in de staat Montana het meerdaagse Evel Knievel-festival. (novum/mvl)

In 1999 trouwde Knievel met zijn 30 jaar jongere vrouw.
In 1999 trouwde Knievel met zijn 30 jaar jongere vrouw.