Slachtoffers Weinstein maken bezwaar tegen miljoenenschikking

Weinstein
REUTERS Weinstein
Zes vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door Harvey Weinstein (68), hebben bij een rechtbank in New York bezwaar gemaakt tegen een miljoenenschikking. Die moet slachtoffers van de gevallen filmproducent het recht geven duizenden dollars aan compensatie te claimen.

De deal is bedoeld om rechtszaken af te kopen, maar volgens de advocaten van de zes komen veel slachtoffers er bekaaid vanaf. Ze schrijven in een bezwaarschrift dat er weliswaar wordt gesproken over een compensatie tot 750.000 dollar (660.929 euro) per persoon, maar dat is volgens hen onderdeel van een "wrede grap". In de praktijk krijgen de meeste vrouwen waarschijnlijk hooguit 10.000 (8.812,39 euro) tot 20.000 dollar (17.625 euro), schrijven ze.

De "voornaamste winnaars" zijn volgens de advocaten de 68-jarige Weinstein, zijn broer Robert en andere "extreem rijke" topfiguren van hun voormalige bedrijf The Weinstein Company. Die zouden zo worden gevrijwaard van juridische aansprakelijkheid en hoeven zelf niet mee te betalen, aldus de juristen. Ze roepen de rechtbank op de deal af te wijzen.

De advocaten hebben eerder ook al geklaagd dat de schikking Weinstein niet dwingt om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. Tientallen vrouwen hebben de voormalige filmproducent beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij is door een rechtbank in New York al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor seksueel misbruik en verkrachting en wordt ook nog vervolgd in Los Angeles.

Lees ook: 

Zo raakte Harvey Weinstein misvormd

Weinstein veroordeeld tot 23 jaar cel
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • piet devlieger

    En nochtans hebben al die slachtoffers al meerdere malen luid en duidelijk beweerd dat het hen in geen geval om geld te doen was maar dat ze enkel Weinstein in de gevangenis wilden zien.

  • Dirk Caers

    Zijn verantwoordelijkheid niet nemen? Wie denkt hij wel wie hij is?