Selah Sue openhartig over haar strijd tegen depressie

BELGA
De Leuvense Sanne Putseys (25), beter bekend als Selah Sue, gaf gisterenavond een openhartig interview tijdens het praatprogramma Reyers Laat. De zangeres wilde haar verhaal over haar strijd tegen depressie delen na het bekijken van een Panorama-reportage over antidepressiva. Volgens haar worden pillen te veel in een slecht daglicht geplaatst. "Ik was nooit geraakt waar ik nu sta, zowel persoonlijk als in mijn carrière, zonder die medicatie."

In de reportage over antidepressiva kwam onder andere Irving Kirsch, een Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard, aan het woord. Hij legde aan de hand van zijn onderzoek uit dat mensen inderdaad beter werden als ze antidepressiva slikken, maar ook als ze een placebo kregen, een suikerpil met niets werkzaams erin. "Het verschil tussen het medicijn en de placebo was erg klein. Te klein om iemands leven echt te veranderen."

Selah Sue vertelde gisterenavond in het praatprogramma dat deze vaststelling "absurd" is. "De mensen die een placebo hebben genomen, zullen niet echt ziek geweest zijn. Ik ben nu wie ik ben honderd procent door die medicatie. Ik was nooit geraakt waar ik nu sta, zowel persoonlijk als in mijn carrière, zonder die medicatie."  

De zangeres heeft met haar genetische achtergrond de aanleg om depressief te worden. Ze vertelt hoe haar grootouders langs beide kanten psychiatrisch patiënten zijn (geweest)."Naast het feit dat ik een aanleg heb om depressief te worden, moet er ook iets gebeurd zijn toen ik veertien jaar oud was. Afwijzing in de liefde of simpelweg van vriendinnen kon de aanleiding geweest zijn. Toen is het begonnen."

"OK om verdrietig te zijn"
De zangeres, die sinds haar achttiende antidepressiva neemt, komt met haar verhaal naar buiten om duidelijk te maken dat het OK is om verdrietig te zijn. "Er is in het leven evenveel verdriet en ongeluk als geluk", zegt ze. "Als mensen dat zouden aanvaarden, dan zou het leven minder zwaar zijn. En zullen ze minder snel naar medicatie grijpen." "Medicatie was in mijn geval een duwtje in de rug omdat ik zo moe was. Als je echt ziek bent dan is antidepressiva, samen met praten, de beste optie om er uit te geraken."

Ongeveer zes maanden geleden probeerde ze met de medicatie te stoppen, maar dat is niet gelukt. "Ondanks dat alle factoren in mijn leven op hun plaats zijn - ik heb een goed relatie, mijn carrière loopt goed - is het me niet gelukt", zegt ze.

BELGA