Schandaal rond radio-dj's in Nederland: "Hij heeft zijn ziel aan de duivel verkocht"

Mattie (links) en Wietze
ANP Kippa Mattie (links) en Wietze
Nederland is momenteel in de ban van radio-dj's Mattie Valk (32) en Wietze de Jager (28). De twee vormden samen het erg populaire ochtendblok bij Qmusic Nederland, tot deze week bekend raakte dat Mattie alleen verder gaat, zonder zijn vaste partner. Die voelt zich uitermate bedrogen: "Hij heeft zijn ziel aan de duivel verkocht."

Mattie en zijn kompaan kwamen regelmatig in Nederland in het nieuws. Ook bij ons vorig jaar haalden ze de media toen bleek dat Mattie niet de biologische vader was van de tweeling die zijn vriendin op de wereld zette. Hij werd toen door dik en dun gesteund door zijn beste vriend en collega Wietze. Die bedankte onder meer de luisteraars in naam van Mattie. "Mattie bedankt iedereen voor de steun, en hij wil dat we de ochtendshow vol doorzetten", klonk het toen. Amper een jaar later ligt de vriendschap van het duo echter helemaal in puin.

Er deden al enkele weken geruchten de ronde dat de twee samen een nieuw programma zouden krijgen bij een concurrerende zender: Sky Radio. Achter Wietzes rug om besloot Mattie echter toch nog om te onderhandelen met Q over een eigen ochtendshow. Op de valreep koos hij voor zijn eigen carrière, en Wietze blijft in de kou staan. Dat kan hij maar moeilijk verkroppen. Vooral de manier waarop alles gebeurde, kan hij niet begrijpen. Mattie had het hem immers opgebiecht. "Hoewel ik verbijsterd en geschokt was, liet ik opnieuw de keuze aan jou: wil je samen door of niet?", schrijft Wietze in een mail aan zijn kompaan, die De Telegraaf op haar website publiceerde. "Jij koos er vervolgens voor om toch niet te zwichten voor het geld van Q. En ik was vervolgens vergevingsgezind en accepteerde jouw eerdere actie."

anp

Met een appje

Niet veel later bedacht hij zich echter opnieuw. "Toen ik lekker met vakantie was en ver weg in Portugal zat om mij voor te bereiden op een nieuwe radiotoekomst met jou, had je de 'moed' om mij per app te laten weten dat je mij liet vallen en toch definitief je eigen contract ging tekenen bij Q."

"Hoe denk je dat de luisteraars dit zullen beoordelen? De zielige Mattie die werd bedrogen, blijkt zelf de grootste bedrieger", schrijft Wietze. "Een matennaaier voor wie een bankrekening belangrijker is, dan afspraken nakomen en een goede vriendschap. Ik vind het heel erg dat ons radioteam voortaan onder jouw grillen moet werken. Het is niet anders, maar ik hoop wel dat je ze met meer respect behandelt dan mij."

Wietze heeft nu geen contract meer bij Q, en waarschijnlijk gaat de deal met Sky Radio ook niet door. "Ik heb werkelijk geen idee hoe mijn toekomst eruitziet", klinkt het. "Ik zal me wel redden omdat ik wel principes heb en daarbij gesteund wordt door goede mensen. Wat voelt het fijn dat ik altijd eerlijk ben geweest en nu ook niets hoef te verbergen. Het lijkt mij enorm beklemmend voor je, dat jij je moet verdedigen met al je leugens."

anp

"Een puinhoop"

De vriendschap tussen de twee lijkt voorgoed voorbij, en dat beseft Mattie goed genoeg. De man zag zich vanmorgen, na de brief van Wietze, genoodzaakt om tekst en uitleg te geven in zijn ochtendshow. Hij vertelde dat hij twijfelde en niet kon kiezen. "Het is nogal een verhuizing. Het beangstigde me. Ik begon te twijfelen, ondanks mijn enthousiasme."

Tegen Wietze hield Mattie ondanks zijn twijfels lange tijd de schijn op en ondertussen zei hij tegen Q dat hij zou blijven. "Ik ben een enorme twijfelaar. Het is de rode draad in mijn leven", zegt hij daarover. "Ik ben te veel een pleaser en ik wil het graag te goed doen." Op een dag stond Mattie toch voor de keuze. "Ga ik links, of ga ik rechts? Ik heb ervoor gekozen mijn hart te volgen. Ik heb er een enorme puinhoop gemaakt en daar heb ik spijt van." Mattie vindt dan ook dat hij verkeerd heeft gehandeld. "Ik heb meerdere mensen een verkeerde indruk gegeven. In dit proces en traject zijn heel veel fouten gemaakt."

Hij beseft ook dat hij een goede vriend heeft verloren. "Ik hoopte dat het nog te lijmen viel, maar dat is blijkbaar niet zo. Ik heb zijn droom ruw onderbroken. Dat doet pijn."