Sam Smith over zijn coming-out als niet-binair: “Ik heb me nooit echt comfortabel gevoeld als man”

Sam Smith
EPA Sam Smith
In maart vertelde muzikant Sam Smith (26) in de podcast van actrice Jameela Jamil (33) dat hij zichzelf beschouwt als niet-binair of genderqueer: geen man en geen vrouw dus. In het magazine British GQ wijdt hij daar verder over uit.

“Sinds ik een kleine jongen was, sinds ik een klein mensje was, voelde ik me niet comfortabel als man. Ik heb me nooit zo gevoeld", vertelt Sam Smith aan British GQ. “Op sommige dagen komt mijn mannelijke kant naar boven, en op andere dagen mijn vrouwelijke kant. Maar wanneer ik me in het midden van zo’n wissel bevind, word ik heel erg depressief en droevig. Want dan weet ik niet wie ik ben, waar ik ben of wat ik doe, en dan voel ik me niet begrepen door mezelf. Ik weet ondertussen dat dat zo is omdat ik niet in een van de twee kanten pas.”

Het besef dat hij niet-binair is, was aan de ene kant een opluchting voor de ‘Stay With Me’-zanger, maar aan de andere kant blijft het moeilijk voor hem en zijn familie, omdat hij tot een minderheid behoort. “Ik was bij mijn moeder”, vertelt Smith. “Ze zei iets erg mooi: ‘Ik ben zo opgelucht dat jij en ik en je hele familie nu een manier hebben waarop we dit kunnen uitleggen, want ik maak me hier al je hele leven zorgen over’, zei ze. Want mijn moeder kon het zien en ze zag ook dat het een marteling voor me was. Maar ik ben ook bang. Ik leef al heel mijn leven als een minderheid. Nu probeer ik het uit te leggen aan de mensen rondom me en ze begrijpen het niet. Dat maakt me bang. Het voelt aan als een nieuwe conversatie, maar ik ben nu aan het leren dat het dat niet is, het speelt al zo lang.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.