Exclusief voor abonnees

Rutger Hauer (1944 – 2019): de eerste Hollander die Hollywood veroverde

De blonde Nederlander met blauwe ogen speelt in totaal in meer dan 100 films. Veel goede, maar ook veel rommel. "Ik ben niet zo goed in het beoordelen van scripts", zegt hij.
Getty Images De blonde Nederlander met blauwe ogen speelt in totaal in meer dan 100 films. Veel goede, maar ook veel rommel. "Ik ben niet zo goed in het beoordelen van scripts", zegt hij.
Rutger Hauer, de eerste Nederlandse acteur die Hollywood veroverde, is vorige week vrijdag overleden en gisteren in intieme kring begraven. Hij werd 75 en was sinds kort ziek. Hauer speelde vooral schurkenrollen. "Dat gaat mij het best af", zei hij ooit. "Als slechterik heb je alle vrijheid om te doen wat je wil."

Najaar 1969. De omroepster van de Nederlandse Televisie Stichting kondigt 'Floris' aan. Er volgen trompetten, snel tromgeroffel en aanzwellende muziek. Twee ruiters in volle galop kijken lachend (en in zwart-wit) de huiskamer in. De eerste ruiter is Floris van Rosemondt. Rutger Hauer, zo leert de aftiteling. De tweede ruiter is Sindala - Jos Bergman - een uit India afkomstige fakir en door Floris rond het jaar 1500 naar kasteel Oldenstein gebracht. Floris is een meester met zijn zwaard, Sindala kent alle listen van oosterse origine. De volgende dag wordt op alle speelplaatsen in Nederland en Vlaanderen de aflevering nagespeeld. De twaalf episodes trekken elke keer 3,5 miljoen jonge kijkers en behoren tot het nostalgisch patrimonium van iedereen die in de Lage Landen ouder is dan 55. Ze betekenen ook de doorbraak van de jonge blonde god die Rutger Hauer toen was. En van de regisseur: Paul Verhoeven.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Soms is teveel sex-appeal storend, maar nooit bij Rutger Hauer! Net zoals bij Pierce Brosnan en Richard Gere: nooit storend.

 • Marc Spandel

  Dit was tenminste een filmster waar je nooit beu werd. Heel wat anders dan Jackie Chan, Steven Seagal en co. Hij speelde glansrijk de rol van de slechterik, alhoewel zijn sympathiek uiterlijk meer zou geschikt zijn om 'de goede' te spelen. Hij leek inderdaad een 'toffe gast', en verdiend een gouden ster op the walk of fame!

 • mark germanus

  Een toffe kerel en goed en sympathiek acteur,Spijtig, !

 • erik Luykx

  Schitterende acteur!