Ga naar de mobiele website
^ Top

Rusland stuurt zangeres in rolstoel naar hol van de leeuw

Kos
Velen hadden een boycot verwacht, maar nee hoor: Rusland vaardigt gewoon een zangeres af naar het Eurovisiesongfestival in buurland Oekraïne. Beide landen hebben nochtans niet de beste verhoudingen sinds de Krimcrisis van 2014 die in het oosten van Oekraïne leidde tot pro-Russische opstanden. Julia Samoilova zal het lied 'Flame is Burning' (De vlam brandt) ten gehore brengen in Kiev.

De zangeres heeft al de openingssong van de paralympics in Sotsji op haar palmares staan. Ze raakte in haar kindertijd geleidelijk aan verlamd in haar benen en gebruikt sindsdien een rolstoel. "Julia is een erg eigenzinnig, maar ook zeer charmant meisje. Ze is het gewend om aan competities deel te nemen", viel gisteren te horen op tv-zender Perwy Kanal in Moskou. De 27-jarige zangeres was als beste uit een Russische voorselectie gekomen.

Voordien was er druk gespeculeerd over de vraag of de Russen wel een vertegenwoordiger naar het liedjesfestival in het buurland zouden sturen. In het oosten van Oekraïne heerst al jaren een grimmige sfeer, waarbij Rusland separatistische opstandelingen steunt. De Oekraïense geheime dienst SBU heeft al verschillende Russische artiesten verboden om in het land op te treden.

Geschokte reactie
Vorig jaar eindigde de Rus Sergej Lasarew op de derde plaats in de Europese liedjeswedstrijd. De Oekraïense (en Krimtataarse) zangeres Jamala haalde het met '1944', een song die ging over de onderdrukking van haar volk door de Sovjet-Unie en Rusland. De Russen reageerden toen erg geschokt op het oprakelen van die geschiedenis.

De halve finales van de 62ste editie van de Europese liedjeswedstrijd vinden op 9 en 11 mei plaats in Kiev, de finale staat geprogrammeerd op 13 mei.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug