Roman Polanski getuigt in uitleveringszaak in Polen

Roman Polanski in de rechtbank van de Poolse stad Krakow.
AP Roman Polanski in de rechtbank van de Poolse stad Krakow.
Roman Polanski heeft vandaag een getuigenis afgelegd op een hoorzitting in het Poolse Krakau. Die kwam er nadat de Verenigde Staten opnieuw een uitleveringsverzoek hadden ingediend voor de cineast in verband met een seksdelict uit 1977. Dat meldt The Guardian.

Rechter Dariusz Mazur liet meteen weten dat er vandaag niet over de uitlevering beslist wordt omdat hij de documenten van de verdediging nog moet doornemen en omdat hij nog wacht op documenten uit Zwitserland, dat een uitleveringsverzoek van de Amerikanen in 2010 afwees.

Als de rechter het verzoek afwijst, is de kous af. Als hij ingaat op het Amerikaanse verzoek, krijgt de minister van Justitie het laatste woord.

De 81-jarige Roman Polanski - de maker van films als 'Rosemary's Baby', 'Chinatown' en 'The Pianist' - wordt al sinds 1977 door de Amerikaanse politie gezocht voor ongepast seksueel gedrag met een minderjarige. De regisseur pleitte toen schuldig aan onwettige seks met een 13-jarig meisje, maar vluchtte naar Frankrijk voordat hij berecht kon worden. De VS hebben sindsdien al talloze keren om zijn uitlevering gevraagd.