Robert Pattinson en Kristen Stewart liggen niet wakker van de nieuwe ‘Twilight’: “Ze zijn eindelijk uit de schaduw van die rol gestapt”

Robert Pattinson en Kristen Stewart zetten hun carrière eindelijk weer op de rails.
EPA Robert Pattinson en Kristen Stewart zetten hun carrière eindelijk weer op de rails.
“Zeg het... zeg het luidop. Wat ben ik?”, aldus Robert Pattinson in zijn doorbraakfilm ‘Twilight’. De rest van de wereld geeft na tien jaar nog steeds hetzelfde antwoord: “Een vampier!” Het leek een imago waaraan de acteur nooit zou kunnen ontsnappen. Iets wat bij elke acteur het angstzweet zou doen uitbreken, zeker nu ‘Twilight’-schrijfster Stephenie Meyer met een nieuw boek komt: ‘Midnight Sun’. Anno 2020 blijkt echter dat zowel Robert als zijn co-ster Kristen Stewart eindelijk weer boven water komen in mainstream Hollywood, en dat ze zich dus geen zorgen (meer) moeten maken over al die ‘Twiligt’-heisa. 

Vraag het maar eens aan Elijah Wood (aka Frodo uit ‘Lord Of The Rings’) en Daniël Radcliffe (Harry Potter): losbreken van je imago als één bepaald popcultuur-personage is niet makkelijk. Die laatste twee zijn er nooit aan ontkomen en verdwenen na hun hoogtepunt van het scherm. Robert Pattinson (33) en Kristen Stewart (29) pakten het echter anders aan, en waren duidelijk niet van plan om voor eeuwig ‘Edward en Bella’ te blijven. 

Robert en Kristen als Bella en Edward in ‘Twilight’.
ap Robert en Kristen als Bella en Edward in ‘Twilight’.

Hekel aan Edward

“Eerlijk? Ik had een pesthekel aan mijn rol als Edward”, aldus Pattinson. De kans is dus héél klein dat hij ooit zal toezeggen op een verfilming van ‘Midnight Sun’... “Ik had verwacht dat ‘Twilight’ slechts een klein Indie-filmpje zou worden waar niemand ooit naar keek. Nooit had ik gedroomd dat het de massafranchise zou worden die het geweest is. Ja, het heeft ons op de kaart gezet, maar het heeft ons ook gebrandmerkt als vampieren voor het leven.”

Dat hun relatie destijds niet alleen op maar ook naast het scherm plaatsvond, maakte het volgens experts nog erger. “Hun imago werd volledig eengemaakt met het ‘Twilight’-gegeven. Vijf films lang waren ze het absolute it-koppel. Zo werden fictie en realiteit nog moeilijker van elkaar te onderscheiden.” 

Robert Pattinson en Kristen Stewart in ‘Twilight’.
DEANA NEWCOMB - PROVIDED Robert Pattinson en Kristen Stewart in ‘Twilight’.

Meer dan tien jaar later zijn beide acteurs echter weer opgedoken tussen de groten der Hollywood. Ze hebben ook allebei een blockbuster op hun naam staan: Kristen was vlak voor de lockdown nog in de bioscoop te zien als geheim agent in ‘Charlie’s Angels’, Robert is begonnen aan de opnames voor ‘The Batman’. Daarin zal hij te zien zijn naast Colin Farrell en Zoë Kravits. Geen kleintjes, dus. Alleen is het nu even wachten voor die opnieuw mogen doorgaan. 

Kleine producties

Hoe hebben ze het dan klaargespeeld? “Het heeft lang geduurd, maar ze zijn er weer bovenop”, zeggen critici. “Het was een slimme zet van beide acteurs om een tijdje uit de mainstream media te verdwijnen. Zowel Robert als Kristen kozen voor kleine, minder opvallende producties waarin ze hun andere talenten in de kijker konden zetten. Je zag hen haast nooit op de rode loper, behalve als het ging over events voor goede doelen of over modellenwerk. Robert verkende zijn ruigere kant, terwijl Kristen zich ontpopte tot mysterieuze schoonheid die een haast verveelde indruk neerzet tijdens haar werk. Een kwaliteit die haar erg aantrekkelijk maakte als actrice. Het hielp dat ze geen van beide ‘klassieke’ acteurs waren vanaf het prille begin. Ze hadden ruwe kantjes, ze waren nooit afgeborsteld. En tja, laten we eerlijk zijn, hun relatiebreuk heeft er ook aan geholpen. Zo konden ze hun eigen weg gaan en werden ze minder gezien als een eenheid.” 

Willem Dafoe en Robert Pattinson in ‘The Lighthouse’.
AP Willem Dafoe en Robert Pattinson in ‘The Lighthouse’.

Pattinson was onder andere te zien in ‘ The Lost City of Z’ (2016), ‘Damsel’ (2018) en de zwart/wit-productie ‘The Lighthouse’ (2019), stuk voor stuk respectabel werk, maar moeilijk verteerbaar voor het grote publiek. Toen hij vorig jaar opdook als Franse prins in de Netflix-film ‘The King’, verraste hij vriend en vijand met zijn acteerprestatie. Hij was duidelijk van ver gekomen sinds zijn dagen als Edward.

Robert Pattinson in de Netflix-film ‘The King’.
AP Robert Pattinson in de Netflix-film ‘The King’.

Kristen hield het bij integere dramaproducties, zoals ‘Clouds of Sils Maria’ (2014), ‘Certain Women’ (2016) en ‘Personal Shopper’ (2016). Tegen het advies van haar managers in kwam ze uit de kast als biseksueel. “Ik wilde gewoon mezelf kunnen zijn”, zei ze daarover. “Ze maakten me wijs dat ik nooit nog werk zou vinden als ik openlijk uitkwam voor mijn seksualiteit, maar ja, misschien wil ik dat soort werk dan ook niet meer.”

“Goed voor haar, maar misschien ook wel voor haar carrière”, aldus filmcritici. “In tegenstelling tot wat haar management beweerde. Kristen maakte duidelijk dat ze niet zomaar in een hokje paste. Het deed mensen naar haar kijken in een ander licht, en met hernieuwd respect.”

Blockbusters

“Robert en Kristen hadden hun pijlen niet meteen té hoog gericht, maar kozen wel voor jobs die hen op de kaart zouden zetten als ‘serieuze’ acteurs. Zelfs al had het kijkpubliek die boodschap nog niet meteen door, het zou wel voor een handig opstapje zorgen in de filmwereld. Want regisseurs en casting directors kijken natuurlijk wél naar dat soort werk. Nu ze hun naam hadden witgewassen achter de schermen van Hollywood, vonden ze het beiden blijkbaar tijd worden om terug naar de grote rode loper-events te gaan. Toevallig begonnen de twee in hetzelfde jaar weer aan blockbusters.”

 Kristen Stewart in ‘Charlie’s Angels’.
Photo News Kristen Stewart in ‘Charlie’s Angels’.

‘Charlie’s Angels’ ontving misschien niet de beste kritieken, maar ook niet de slechtste. De meeste aandacht ging naar de terugkeer van Stewart, die zich van een geheel nieuwe kant liet zien. “Het eerste beeld dat we te zien krijgen is een verleidelijk lachende Kristen”, klinkt het in reviews. “Lachend! Lange tijd wisten we zelfs niet dat ze kon lachen! En dat niet alleen. Ze draagt glitterende jurken en heeft blond haar. En ze danst! Wie had ooit gedacht dat we Stewart zouden zien dansen?”

Kristen Stewart, met nieuwe blonde coupe.
REUTERS Kristen Stewart, met nieuwe blonde coupe.

“Ook een doordachte zet”, meent een expert. “Voor haar terugkeer naar grote producties koos ze voor een rol die niet vérder van de timide Bella uit ‘Twilight’ af kon liggen. Ook de mysterieuze ondertoon van haar laatste projecten is nergens terug te vinden in deze bloedstollende actiefilm, waarin ze mannen knock out slaat en luidkeels kakelend op de dansvloer staat met een stoere, korte coupe. Dit is Kristen 2.0, en ook hiermee laat ze zien dat ze veel meer kan dan men zou denken. In ‘Underwater’, haar nieuwste project, zal ze die stoerdere noot blijven aanhouden.” 

Kristen Stewart in ‘Underwater’, Bella uit ‘Twilight’ is niet meer te herkennen.
AP Kristen Stewart in ‘Underwater’, Bella uit ‘Twilight’ is niet meer te herkennen.

Controverse

Of de twee acteurs nu volledig op het droge zijn, valt nog af te wachten. De hoofdrol in ‘The Batman’ zorgde bijvoorbeeld voor heel wat controverse - je raadt het al - vanwege Pattinson geschiedenis als glitterende vampier. “Het wordt erop of eronder voor Pattinson”, klinkt het. “Ofwel slaat hij de nagel op de kop en breekt hij voorgoed met zijn verleden als Edward, ofwel wordt het zijn grootste flop tot nu toe. Zo’n high profile rol is namelijk heel riskant. Zeker binnen een franchise waarvan de fans zo intens betrokken zijn bij het hele proces. Het doet zelfs een beetje denken aan ‘Twilight’, zij het dan voor een ouder publiek." 

Kristen heeft er alvast vertrouwen in. “Ik ben zo blij voor hem”, liet ze optekenen. “Ik hoorde het en ik dacht meteen ‘oh man’, wat geweldig!” Volgens de actrice heeft Pattinson namelijk “de perfecte jukbeenderen” om de rol van Batman op zich te nemen. Ze zou het zelfs zien zitten om zélf een rolletje in de film te spelen, zodat ze herenigd kan worden met haar voormalige co-ster. “Ik zou het zeker niet afwijzen.”

Dat laatste doet kenners echter gniffelen. “Het is een mooi sentiment, maar hoewel ze voor zichzelf opnieuw een mooie carrière hebben uitgebouwd, zouden ze van elkáár best nog even wegblijven. Daar is de wereld nog niet klaar voor.” 

BEKIJK OOK

Trailer: Charlie’s Angels zijn terug

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Volgens Kristen Stewart is er niemand méér geknipt voor de rol van superheld Batman dan haar vroegere ‘Twilight’-collega Robert Pattinson.
EPA Volgens Kristen Stewart is er niemand méér geknipt voor de rol van superheld Batman dan haar vroegere ‘Twilight’-collega Robert Pattinson.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marijke Kuijs

    Sorry maar je vergeet even dat ze in Snow White & the huntsman heeft gespeeld wat best groot was. Daarnaast heeft hij ook in grote producties als remember me en water for elephants gespeeld