Robert Pattinson aan HLN.be: "Heb meermaals overwogen om te stoppen met acteren"

Het grote post-'twilight'-interview

Onze reporter met Robert Pattinson in LA.
HFPA Onze reporter met Robert Pattinson in LA.
Robert Pattinson groeide dankzij het overdonderende succes van 'Twilight' in een mum van tijd uit tot één van de grootste sterren in Hollywood, en daar heeft de Britse acteur lang moeite mee gehad. Pattinson kampt naar eigen zeggen al jarenlang met paniekaanvallen en hij wist tot voor kort niet goed hoe hij met zijn bekendheid moest omgaan: "Ik kreeg als jonge acteur vlak voor elke auditie een paniekaanval. Dat was zo pijnlijk dat ik meermaals heb overwogen om definitief te stoppen met acteren."

"Het is alweer twee jaar geleden dat de laatste 'Twilight'-film uitkwam en je speelt nu in een heel ander soort films mee. Waar woon je nu? En ga je nog af en toe naar je geboorteland Engeland?"

Pattinson: "Ik ben vorig jaar twee maanden in Engeland geweest. Ik ben op zes jaar tijd nog nooit zo lang 'thuis geweest'. Ik ga rond Kerstmis altijd terug naar daar, maar ik word er na verloop van tijd altijd zo depressief. Ik beschouw LA nu als mijn thuis. LA begint me steeds meer en meer te liggen."

"Je moet dankzij het succes van 'Twilight' nu ongetwijfeld in een kast van een huis wonen."

Pattinson: "Ik heb mijn huis in Los Feliz eigenlijk nog maar net verkocht! Ik heb het voorbije half jaar links en rechts huizen gehuurd en dat was best een fijne ervaring. Ik ben plots beginnen te beseffen dat ik nog niet oud genoeg was om me met loodgieterswerk bezig te houden." (lacht)

"Je gaf vorig jaar een openhartig interview over jouw paniekaanvallen. Heb je hier nog steeds last van?"

Pattinson: "Ik zou graag in therapie gaan, maar de gedachte alleen al bezorgt me een paniekaanval. (lacht) Ik heb er in het verleden met een heleboel mensen over gepraat, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik vind mijn angstgevoelens om de één of andere vreemde reden soms best leuk. Ik kreeg als jonge acteur vlak voor elke auditie een paniekaanval. Dat was zo pijnlijk dat ik meermaals heb overwogen om definitief te stoppen met acteren. De audities voor 'The Rover' waren ontzettend lang. Eén auditie duurde ruim vier uur, waarvan ik de eerste drie kwartier met vreselijke neuroses lag te kampen. De regisseur had hier gelukkig begrip voor en ik heb me uiteindelijk nog kunnen herpakken."

"Hoe bevrijdend was het om de opnames van 'The Rover' in de Australische Outback te filmen? Ik veronderstel dat je daar niet voortdurend werd aangeklampt door 'Twilight'-fans."

Pattinson: "Ja, dat was een zalig gevoel. Ik heb van elk moment dat we on the road waren genoten. Niet alleen omdat er geen fans waren die me achterna zaten, maar gewoon door het feit dat er he-le-maal niemand was. Het was veel gemakkelijker om me te concentreren en ik hoefde me nergens zorgen om te maken. Ik hoefde niet bang te zijn dat er iemand stiekem op me af zou stappen en dat vond ik enorm rustgevend."

photo_news
Robert Pattinson in 'The Rover'
photo_news Robert Pattinson in 'The Rover'
photo_news
HFPA

"Stel dat je nog slechts één dag te leven hebt, wat zou je dan absoluut nog willen doen?"

Pattinson: "Ik weet het niet. Ik veronderstel dat ik tijd zou willen doorbrengen met alle mensen van wie ik hou om nog eens een laatste keer heel zot te doen."

"Zoals?"

Pattinson: "Misschien dat ik wel naakt over Times Square loop ofzo." (lacht)

"Ik las onlangs in The Hollywood Reporter dat je al een tijdje zonder kleren zit en dat ze misschien gestolen zijn. Hoe kan zoiets gebeuren?"

Pattinson: "Ik heb geen flauw idee. Ik snap er zelf helemaal niks van! Maar ja, ik draag al een tijdje elke dag dezelfde kleren. Ik heb deze jas al weken niet meer uitgedaan. Ik weet dat dit gek klinkt, maar ik denk dat dit ook wel een beetje met mijn OCD te maken heeft. Wat minder leuk is, is dat ik dagelijks gefotografeerd word en iedereen nu door begint te krijgen dat ik steeds weer hetzelfde aan heb." (lacht)

"Dus je hebt geen flauw idee waar je kleren nu zijn?"

Pattinson: "Ze zullen vast wel in één of andere verhuisdoos liggen, maar ik heb ze tot nu toe niet kunnen vinden. Ik was onlangs op zoek naar mijn Teen Choice Awards. Ik wilde mijn prijzen in mijn inkomhal tentoonstellen zodat ik er mijn gasten mee kon intimideren, maar ook die zijn tot op de dag van vandaag allemaal spoorloos."

photo_news
getty
HFPA

"Heb je nog plannen om ooit een eigen muziekalbum te maken?"

Pattinson: "Ja, ik probeer nog steeds een manier te vinden om een album uit te brengen, maar het is ontzettend moeilijk. Ik zou het nog graag voor mijn dertigste willen doen want na die leeftijd is het best zielig als je dan nog iets moet releasen." (lacht)

"Hoe reageer je wanneer je de zoveelste leugen over jezelf in een boekje ziet verschijnen?"

Pattinson: "Het is altijd dezelfde zever die blijft terugkomen. Ik heb met elk meisje dat met mij op de foto staat zogezegd een relatie. Dat begint na verloop van tijd wel een beetje oud te worden. Wie wil zulke dingen nu überhaupt lezen? Het stelt allemaal niks voor, weet je."

"Je groeide dankzij het succes van 'Twilight' op zeer korte tijd uit tot een bekende filmster. Hoe kijk je daar op terug?"

Pattinson: "Beroemdheid is nu eenmaal part of the job. Ik heb de voorbije jaren een heel ander leven geleid. Er waren een heleboel dingen die ik plots niet meer kon doen, en daar heb ik het lang moeilijk mee gehad. Ik heb twee jaar geleden eindelijk kunnen aanvaarden dat dit nu mijn leven is en nu kan ik me zelfs niet meer herinneren hoe mijn leven er (voor 'Twilight') uitzag. Ik kan er nu veel gemakkelijker mee om dan een paar jaar geleden."

"Er moeten vast ook heel wat voordelen aan je bekendheid verbonden zijn."

Pattinson: "Ja, het feit dat ik ontzettend veel mensen ontmoet, dat is soms echt hallucinant. David Beckham zei onlangs 'hallo' tegen mij toen ik hem op straat in Londen tegenkwam, en dat voelde ontzettend raar aan. Ik voel me soms echt nog een klein kind. It is really crazy."

Photo News
AFP