René uit 'Allo' Allo!' overleden

Gordon Kaye, cafébaas René Artois uit de beroemde comedyreeks 'Allo' Allo!', is op 75-jarige leeftijd overleden, zo meldt de BBC.

De voormalige manager van Kaye liet aan de BBC weten dat hij vanmorgen in een verzorgingsinstelling is overleden.

De Britse acteur werd wereldberoemd dankzij zijn rol als René Artois in de comedyreeks 'Allo 'Allo, die het fictieve verhaal vertelt van verzetstrijders in het door de Duitsers bezette Frankrijk tijdens WOII.

Gordon Kaye als 'Allo Allo'-hoofdpersonage René Artois.
screenshot Gordon Kaye als 'Allo Allo'-hoofdpersonage René Artois.

Hij verscheen in alle 84 afleveringen van de sitcom én in de theaterversie.

Kaye werd alom geprezen voor zijn "geweldig komische talent". Zijn doorbraak op tv dankte hij aan Coronation Street, 's werelds langstlopende tv-soap waarvan de eerste aflevering in 1960 werd uitgezonden en nu nog steeds loopt.

videostill BBC

Voordat hij enorme faam verwierf als René, met zijn 'steenkolenfrengels' tegen onder anderen Gestapo-officier Herr Otto Flick en diens maîtresse Helga, was hij onder meer te zien als gast in successeries als 'Till Death Us Do Part' (Tot de dood ons scheidt), 'It Ain't Half Hot Mum' (Moeder, wat is het heet) en 'Are You Being Served?' (Wordt u al geholpen?).

Kaye's laatste tv-optreden was een eenmalige return van 'Allo 'Allo in 2007. Drie jaar eerder was hij te zien in de BBC-sketchshow Revolver. "Met René Artois heeft hij een plek verdiend in de 'hall of fame' van de komedie'', loofde BBC-afdelingshoofd Shane Allen. "Zijn werk leeft voort.''