Reclamemaker Wim Schamp overleden

PHOTO_NEWS
De bekende reclamemaker Wim Schamp is zondag op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie. Schamp vocht al maanden tegen een kwaadaardige pancreaskanker. "Na elf maanden dappere strijd te hebben geleverd tegen een onoverwinnelijke tegenstander heeft Schamp met opgeheven hoofd de strijdbijl neergelegd op Allerzielen", zo deelt zijn dochter Tonya mee.

Wim Schamp was licentiaat rechten en communicatiewetenschappen. Hij werkte kort na zijn studies voor de Boerenbond. In 1985 richtte hij zijn eigen communicatiebureau WIM (Welcome In Massmedia) op. Hij verzorgde onder meer campagnes voor Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt, Yves Leterme, Louis Tobback, Johan Vande Lanotte en Jean-Marie Dedecker.

Cous-cous kreten
Schamp was ook actief op diverse andere fronten. Zo richtte hij in 1995 de vzw The Smoking op, een organisatie die pleit voor wederzijdse tolerantie tussen rokers en niet-rokers. Hij was ook betrokken bij de opstart van P-Magazine in 1997. Nog opvallend was een antiracisme-campagne op basis van een heropname van het liedje Cous-Cous Kreten van De Kreuners, ingezongen door politici van uiteenlopende pluimage en anderen.

Op 3 december 2013 kreeg Schamp te horen dat hij pancreaskanker had. En dat hij daar niet van zou genezen. De meest pessimistische dokters gaven hem nog drie maanden. "Ik had maar één bekommernis: weggeraken uit dat ziekenhuis. Pancreaskanker is zogezegd ongeneeslijk, maar ik wilde en wil er alles aan doen om de uitzondering te zijn. Dus moest ik naar huis, de plek waar ik weer méns kon zijn", klonk hij half juli nog in een interview met Dag Allemaal.

Monster
"Kijk, de dood loert. Dat beest zit daar, en ik moet niet doen alsof het niet waar is. Heb ik daar schrik van? Natuurlijk. Ik wil niet dood, maar ik ben niet zo dom om te denken dat het mij niet zal overkomen. Ik geloof dat ik dat monster zolang mogelijk op afstand kan houden, maar tegelijk weet ik dat het op elk moment kan toeslaan", sprak hij in datzelfde interview.

Door de ziekte en zware behandeling moest Schamp zijn beroepsactiviteiten eind vorig jaar stopzetten. De laatste grote campagne die Schamp voerde was uitgerekend "Vergroot de Hoop", een inzamelactie van taxussnoeisel voor de productie van chemotherapieën. De actie bracht ook 370.000 euro op voor de bestrijding van kanker.

Wim Schamp wordt zaterdag begraven in Herent. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.