Rechtbank Polen wil info VS over van kindermisbruik beschuldigde filmmaker Roman Polanski

PHOTO_NEWS
Een rechtbank in Polen wil informatie van de Verenigde Staten over filmmaker Roman Polanski. Die wordt beschuldigd van kindermisbruik in de jaren zeventig. De rechters moeten beslissen of hij mag worden uitgeleverd aan de VS. Ze hadden juridische documenten gevraagd, maar de Amerikanen hebben die niet gegeven, ondanks een ultimatum.

De rechters in Krakau hebben besloten het ultimatum te verlengen. De Verenigde Staten krijgen de tijd die nodig is om de papieren per post te sturen. Het is nog niet bekend wat er gebeurt als ook die deadline wordt gemist.

Oscarwinnaar Polanski, die volgende week 82 jaar wordt, heeft toegegeven dat hij in 1977 seks had met een meisje van dertien jaar. Polanski was zelf toen 43. Hij zou aanvankelijk wegkomen met een psychiatrisch onderzoek van negentig dagen. Toen in 1978 bleek dat hij misschien toch een gevangenisstraf zou krijgen, ontvluchtte hij de Verenigde Staten.

De VS vaardigden een arrestatiebevel uit, maar de filmmaker woonde jarenlang onbekommerd in Frankrijk. In 2009 werd Polanski opgepakt in Zwitserland, maar dat land besloot hem niet uit te leveren aan de VS. Polanski is momenteel in zijn geboortestad Krakau voor de opnames voor een nieuwe film.

AFP
Polanski met acteurs John C. Reilly en Kate Winslet bij de premiere van zijn film 'Carnage' enkele jaren geleden.
AP Polanski met acteurs John C. Reilly en Kate Winslet bij de premiere van zijn film 'Carnage' enkele jaren geleden.