Realityster Kim Kardashian mengt zich in discussie rond Zwarte Piet

Kim Kardashian op de rode loper van de People’s Choice Awards eerder dit jaar.
EPA Kim Kardashian op de rode loper van de People’s Choice Awards eerder dit jaar.
Niemand minder dan Kim Kardashian heeft zich gemengd in de pietendiscussie. De Amerikaanse realityster heeft zo haar bedenkingen over Zwarte Piet, liet ze weten op Twitter.

"Deze Nederlandse 'traditie' genaamd 'Zwarte Piet' is verontrustend!", schreef Kardashian. Daarbij deelt ze een oud artikel van Al Jazeera, met als kop 'Zwarte Piet is Nederlands racisme ten voeten uit'. 

Het stuk gaat over de tegenstanders van het zwartgeschminkte hulpje van Sinterklaas. Zo komt in het verhaal Nederlander Jerry Afriyie aan het woord, kopstuk van Kick Out Zwarte Piet. Ook worden onder anderen een historicus en een mensenrechtenadvocaat aangehaald om de traditie duiding te geven.

In de VS is al vaker kritiek geuit op het racistische karakter van Zwarte Piet. Onder meer de Verenigde Naties schreven een rapport waarin de traditie werd veroordeeld en werd opgeroepen Piet aan te passen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ann Van Riet

  Madame gaat zich ook eens bemoeien! Wat met draagmoederschap???

 • Anna Pauels

  Deze Kim heeft geen idee van waaruit deze traditie gegroeid is. Zoals velen blijkbaar. Pieten moeten de Afrikaanse kinderen voorstellen die door de Sint van een slavenbestaan gered zijn. Dat ze zo speels zijn, is ook omdat het eigenlijk kinderen zijn. Ik vindt het dus niet fout om deze pieten in hun eigen Afrikaanse huidskleur voor te stellen? Of is de zwarte huidskleur een schande ?

 • Tom Van der Stockt

  Mensen hebben toch echt niets beters meer te doen dan continu alles te bekritiseren... Dat heb je als iemand je boodschappen doet, je eten maakt, je kleren strijkt, je ramen wast, etc...

 • Nick Lersberghe

  Als je de oorsprong van Sinterklaas kent, is het gewoon niet mogelijk om daar iets racistisch in te zien. Hij was oorspronkelijk een bisschop uit Myra, Turkije. Hij stond bekend als kindervriend. De oorsprong als Zwarte Piet als knecht kwam door het feit dat hij enkele Moren, afkomstig uit Afrika, van de slavernij redde en hen werk gaf als betaalde knechten. De kledij (kleurrijke vest, muts, pofbroek) zijn Moors.

 • Joop Beense

  Sinterklaas en zwarte piet heeft niets met racisme van doen en laten we eerlijk zijn het land waar juff Kardashian vandaan komt, de USA dus, heeft racisme uitgevonden en zijn er nog steeds niet van verlost want racisme in de USA viert hoogtij.