Radiohead-frontman vindt zichzelf hypocriet: “Ik strijd voor klimaat, maar vlieg de wereld rond”

Thom Yorke
EPA Thom Yorke
Thom Yorke is graag milieubewust bezig, maar vindt zichzelf tegelijkertijd ook hypocriet. De frontman van Radiohead vliegt namelijk de hele wereld rond terwijl hij mensen oproept iets te doen tegen klimaatverandering.

“Waar ik altijd mee geworsteld heb, is dat ik strijd tegen klimaatverandering, maar dat ik ook iemand ben die veel moet vliegen voor zijn werk. Dus boem, ik ben een hypocriet”, zegt de 50-jarige rocker in het BBC-radioprogramma Desert Island Discs. “Ik ben het er helemaal mee eens dat ik een hypocriet ben, maar ik probeer er iets aan te doen.”

De laatste tijd is er veel kritiek te horen op sterren die preken over klimaatverandering terwijl ze zelf vaak een grotere impact hebben op het milieu dan de mensen tegen wie ze zich richten. Zo vonden veel mensen het belachelijk dat sterren als Leonardo DiCaprio, Katy Perry en prins Harry allemaal per privéjet afreisden naar een klimaatbijeenkomst in Italië deze zomer.

Toch denkt Thom dat vooral politici en niet sterren erop aangesproken moeten worden. “Je kan wel iets doen, maar het echte werk gebeurt in het parlement en bij de VN. En het moet nu gebeuren, want de tijd dringt.”
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Wij zijn allemaal hypocrieten, steeds wijzen naar anderen, maar zelf geen verantwoording nemen. Hoe perfect zijn wijzelf dan ? Wij rijden auto's, met het excuus: "Hoe geraak ik anders op mijn werk? " Voor iemand die dichtbij woont is het geen probleem om met de fiets te gaan. En anders vliegtuigen, auto's en openbaar afschaffen.....dan pas zijn wij echt met het klimaat bezig. O ja, geen vlees en plastic meer, is ook niet goed.

 • Benny Marcelo

  Nu nog de alom tegenwoordige Anuna, Greta en gelovigen overtuigen van hun oneindige hypocriete gedrag.

 • Regis Desmet

  O maar u bent niet alleen, troost u, zoals alle hypocrieten in dit klimaat"verhaal", want dat is t tegenwoordig, allemaal verhalen, iets dat gepasseerd is of fictie is volgens mij een verhaal, maar geen enkele oplossing heb ik al gehoord van greta en anuna, wat zouden ze ook, ze zijn juist uit de pamper, ze hebben alleen nog maar gekost en nog niets bijgedragen aan de maatschappij

 • Joeri De clercq

  Da zou ne slechte politieker zijn!

 • frans hertens

  een voorbeeld van hoe het niet moet. Hypocriet !