Poetin geeft Depardieu Russisch staatsburgerschap

President Vladimir Poetin heeft de acteur Gérard Depardieu het Russische staatsburgerschap verleend. Het Kremlin maakte vandaag bekend dat de president het decreet daarover heeft ondertekend.

Poetin had in december al gezegd dat de van oorsprong Franse acteur met wie hij naar eigen zeggen bevriend is, zo een Russisch paspoort kon krijgen. De 64-jarige Depardieu is vaak geziene gast op Russische filmfestivals en feestjes met Russische beroemdheden.

De acteur die bekend is geworden door rollen als Cyrano de Bergerac en Obelix, had enkele dagen daarvoor gezegd dat hij zijn Franse paspoort zou inleveren uit verontwaardiging over het besluit van de socialistische regering in Parijs om de belasting voor inkomens vanaf 1 miljoen euro tot 75 procent te verhogen. De acteur heeft een huis gekocht in België.

Het Franse Constitutioneel Hof annuleerde het afgelopen weekeinde de superbelasting, maar Depardieu zei in een reactie dat er voor hem niets was veranderd. Depardieu lijkt van plan zich in Néchin te vestigen, in het zuiden van België. Hij kocht daar al een huis.

Burgemeester Daniel Senesael heette Depardieu welkom in Estaimpuis, waar Néchin onder valt. De burgervader kroop daarvoor in de huid van Asterix. Ook andere mensen van de gemeente treden in het filmpje op als Galliërs. De burgervader plaatste het filmpje op Facebook.

"Dossier anders bekijken"
Het naturalisatiedossier van Gérard Depardieu zal anders bekeken worden als de Franse acteur inderdaad Russisch staatsburger wordt. Dat zegt de voorzitter van de naturalisatiecommissie van de Kamer, Georges Dallemagne (cdH). "Zijn aanvraag kan minder dringend lijken, minder belangrijk... Nationaliteiten zijn niet iets wat men verzamelt." De commissie zal nagaan of Depardieu de juiste motivatie voor een aanvraag heeft.

Sedert 1 januari kan wie bijzondere verdiensten voor ons land kan bewijzen, gemakkelijker Belg worden binnen de uitzonderingsregels. Mogelijk kan Depardieu daarvan gebruikmaken, maar met zijn demarche kan Poetin daar dus nog een stokje voorsteken.

Vladimir Poetin.
AP Vladimir Poetin.