Pieter Aspe wil eigen uitgeverij oprichten: "Het is een raar vak geworden"

BELGA
Misdaadauteur Pieter Aspe (64) wil starten met een eigen uitgeverij. Aan de basis van dat plan liggen ongenoegen en de wil om het anders en beter te doen. 

"De klassieke verhouding is: de auteur schrijft, de uitgever doet de rest. Maar we zijn op het punt gekomen dat de auteur alles moet doen. Dat is niet goed. Boeken gaan om 'mensen', maar steeds meer zitten auteurs binnen uitgeverijen aan tafel met boekhouders. Ik vind dat niet goed. Het is een raar vak geworden. Je moet al bijna eerst een bekende Vlaming zijn, dan kan je een tuinboek of een kookboek schrijven. Voor beginnende auteurs is het heel moeilijk. Vaak komen die zelfs niet meer toe aan een tweede of derde boek. Of ze geven het uit in eigen beheer, maar dat is zo eenvoudig allemaal niet. Dat gaat dikwijls mis", aldus Aspe, die het zijn plicht vindt om daar iets aan te veranderen.

Aspe praat met investeerders. Deze week rondt hij die gesprekken af. "Ik heb het hier al met heel wat mensen over gehad. Ook grote auteurs. Ik heb een heel goed team verzameld. Het concept is helemaal klaar, we moeten het alleen nog uitrollen. Dat het finaal allemaal niet doorgaat, dat risico zit er nog altijd in. Maar ik denk het niet. We zitten goed op koers."

Niet alleen op professioneel gebied broeit er iets voor de schrijver, ook op amoureus vlak. Op de Boekenbeurs heeft hij een nieuwe liefde ontmoet, iets wat hij na Bernadette nooit nog dacht te vinden. "In vijf seconden was het gebeurd. Ik was kansloos." Lees er alles over in HLN+, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • deneckere Bernard

    proficiat.... Andere uitgeverijen zuigen de auteurs uit.

  • René Lippeveld

    In elk geval heeft Pieter Aspe twee verdiensten: de belangrijkste is dat hij de beschreven gang van zaken in vraag stelt, de tweede dat hij een toegangsprijs om iets te mogen/kunnen kopen in vraag stelt. Het siert hem en ik hoop dat hij een frisse wind kan laten waaien. Een boek is een kunstproduct én een handelsproduct. Als, zoals nu, enkel het laatste overblijft, hoeft het voor mij niet meer.

  • Ronny Van Rompuy

    Mijn eerste boek "De kasteelmoord " werd uitgegeven door Houtekiet 988 boeken verkocht op 3 maanden als onbekende auteur, onvoldoende voor een tweede uitgave van mijn nieuw boek, dat was de opinie van de uitgever