Piet Huysentruyt stevig op zijn plaats gezet na uithaal naar Sofie Dumont

Medialaan
Piet Huysentruyt heeft het afgelopen weekend stevig uitgehaald naar Sofie Dumont, de huidige VTM-kok, in het Radio 2-programma De Rotonde. "Dat is als Lionel Messi vervangen door FC Poelkapelle", vertelde Huysentruyt over zijn ontslag en het feit dat Dumont plots wel een programma kreeg. Voormalig programmadirecteur van VTM Jan Segers zet Huysentruyt nu op zijn plaats in een open brief.

"Als je een hersentrombose hebt en je ligt op intensieve verzorging en je vrouw brengt je de krant en je leest dat Piet Huysentruyt vervangen wordt door die die er nu is... Dat vind ik not done", vertelde Huysentruyt, die zelfs weigerde om de naam van Dumont uit te spreken. "Dat is zoals Lionel Messi vervangen door FC Poelkapelle", ging hij verder. Meer dan een stap te ver, vindt Segers. In een open brief op zijn Facebookpagina schrijft hij Huysentruyt aan. "Jij bent, naar eigen zeggen, de Messi van de televisiechefs en Sofie vergelijk je met FC Poelkapelle. En ik vermoed niet dat dat laatste als compliment bedoeld is. Messi staat erom bekend om altijd aan 'fair play' te doen, en zichzelf niet nodeloos in de spotlights te plaatsen. In dat opzicht lijk je al zeker niet op Messi", begint hij.

'Vet was van de soep'
Segers stelt ook dat Huysentruyt het nieuws van Dumont niet via de media op zijn ziekenbed moest vernemen. "VTM heeft je zeker niet bericht over Sofie Dumont terwijl je in het ziekenhuis lag met een hersentrombose. Ik heb je dat persoonlijk meegedeeld in mijn toenmalige bureau. Nadien hebben er tussen VTM en jezelf nog veel gesprekken plaatsgevonden om een toekomst voor 'Pietje' uit te tekenen binnen VTM. Maar dat lukte niet. Het vet was immers van de soep. Die inschatting bleek correct, want ook bij VIER schreef je geen succesverhaal. Wel met je restaurant 'Likoke', en daarvoor verdien je alle lof."

Echte groten
Segers neemt het ook op voor Dumont in zijn brief. "Sofie Dumont is een zeer goede chef en een uitstekende televisiechef. Maar vooral ook een fijne vrouw, met het hart op de juiste plaats, die niet de behoefte voelt anderen af te vallen. Integendeel, ze is iemand die durft bewonderen en erop uit is om te luisteren, te kijken en te leren. Zoals de echte groten dat doen. Zoals Messi dat doet.Ik ken FC Poelkapelle niet. Maar de club mag fier en trots zijn met de vergelijking met Sofie Dumont"  

Hieronder kan je de volledige brief lezen:

Bericht aan Piet Huysentruyt.

Piet, ik stuur je dit bericht omdat trop teveel is. Ik begrijp dat je opnieuw uithaalde naar Sofie Dumont, dit keer tijdens het Radio 2-programma de Rotonde. Jij bent, naar eigen zeggen, de Messi van de televisiechefs en Sofie vergelijk je met FC Poelkapelle. En ik vermoed niet dat dat laatste als compliment bedoeld is. Messi staat erom bekend om altijd aan 'fair play' te doen, en zichzelf niet nodeloos in de spotlights te plaatsen. In dat opzicht lijk je al zeker niet op Messi.

Als programmadirecteur van VTM gaf ik je in 2006/2007 de mogelijkheid om opnieuw een dagelijkse kookshow op VTM te brengen, nadat 'Lekker Thuis' een aantal jaren voordien was afgevoerd. Met 'De Perfecte Keuken' vulde je die dagelijkse show op uitstekende wijze in. Bovendien bleef 'SOS Piet' bijzonder succesvol. Mede dankzij de ondersteuning van VTM verkocht je miljoenen boeken, klaargemaakte maaltijden, potten en pannen, en al de rest wat verkoopbaar leek, en wat je veel geld opbracht. Je werd overal gevierd en de zaken draaiden ongelofelijk goed. Je was een ster en een succesvol zakenman.

VTM heeft je zeker niet bericht over Sofie Dumont terwijl je in het ziekenhuis lag met een hersentrombose. Ik heb je dat persoonlijk meegedeeld in mijn toenmalige bureau. Nadien hebben er tussen VTM en jezelf nog veel gesprekken plaatsgevonden om een toekomst voor 'Pietje' uit te tekenen binnen VTM. Maar dat lukte niet. Het vet was immers van de soep.Die inschatting bleek correct, want ook bij VIER schreef je geen succesverhaal. Wel met je restaurant 'Likoke', en daarvoor verdien je alle lof.

Sofie Dumont is een zeer goede chef en een uitstekende televisiechef. Maar vooral ook een fijne vrouw, met het hart op de juiste plaats, die niet de behoefte voelt anderen af te vallen. Integendeel, ze is iemand die durft bewonderen en erop uit is om te luisteren, te kijken en te leren.Zoals de echte groten dat doen. Zoals Messi dat doet.Ik ken FC Poelkapelle niet. Maar de club mag fier en trots zijn met de vergelijking met Sofie Dumont.

Probeer je rancuneuze karakter beter te verbergen of eventueel zelfs te veranderen, zodat je op een positieve manier kan terugkijken op het fantastische parcours dat je de afgelopen decennia aflegde. Want daarover bestaat geen twijfel.

Het ga je goed, en veel succes verder met 'Likoke'.

Jan.

Jan Segers, voormalig programmadirecteur bij VTM. Foto uit 2011.
Medialaan Jan Segers, voormalig programmadirecteur bij VTM. Foto uit 2011.