Pharrell Williams: "Mijn beste nummers ontstaan in de douche"

afp
'Happy' schreef hij voor de vorige 'Despicable Me'-film en hij scoorde er een monsterhit mee. Met de soundtrack voor deel 3 hoopt Pharrell Williams (44), die al tien Grammy's in de wacht sleepte, dat succes te overtreffen. Toch blijft de artiest er allemaal vrij nuchter onder. "Ik ben maar een doodgewone jongen die veel geluk heeft gehad."

'Happy' leverde Pharrell in 2013 een Oscarnominatie op voor Beste Originele Soundtrack, maar 2017 wordt mogelijk nog een beter jaar voor het muzikale genie. Williams staat weer op het punt om de hitlijsten te veroveren met de catchy nummers die hij voor 'Despicable Me 3' schreef, en ook thuis kan hij zijn geluk niet op. Zijn vrouw Helen Lasichanh (36), met wie hij al tien jaar samen is en vijf jaar getrouwd, beviel in januari van een drieling. Acht jaar geleden werden ze voor het eerst ouders van een zoontje, Rocket Ayer.

Hoewel er van rust dus nog amper sprake is ten huize Williams, is het koppel in de wolken met de uitbreiding van hun gezinnetje. "Ik voel me superpapa!", glundert de zanger wanneer we hem spreken. "Al ga ik er geen doekjes om winden: alle eer gaat naar mijn vrouw, want zij is degene die thuis de touwtjes in handen heeft. Helen is fantastisch: het lijkt wel alsof ze acht armen heeft. Ik weet niet hoe ze het allemaal voor elkaar krijgt. Ik heb nu nóg meer respect voor vrouwen, want zij krijgen het onmogelijke gedaan. Zij zijn de reden waarom we op de wereld staan en waarom we zijn wie we zijn." Ook Rocket Ayer weet met zijn geluk geen blijf: "Hij is een geweldige grote broer, het kereltje doet het echt uitstekend."

WireImage

No big deal

Rocket was nog maar net geboren toen de eerste 'Despicable Me' uitkwam in 2010. Williams zegt dat het tof is om zijn kind samen met de reeks te zien opgroeien, maar dat het voor de jongen eigenlijk allemaal de normaalste zaak ter wereld is. "Hij is fan van de films, maar voor hem is het allemaal 'no big deal'." Die nuchterheid heeft hij alleszins van geen vreemde. Hoe blijft zo'n grote wereldster zelfs na al die jaren met beide voetjes op de grond? "Ervaring, mijn opvoeding en het besef dat de kans om het te maken bijzonder klein is. Er lopen 7 miljard mensen rond op deze aardbol, dus dit had in principe iedereen kunnen overkomen. Ik zal nooit vergeten dat ik veel geluk heb gehad in mijn leven, want ik weet dat zoiets van de ene op de andere dag volledig kan omslaan. Ik weet niet wat de toekomst voor mij in petto heeft, en ik ben dan ook heel dankbaar dat ik nu voor je zit en over mijn carrière kan praten. Ik ben maar een doodgewone jongen uit Virginia Beach, een kuststadje ver weg van de film- en muziekindustrie. Het enige wat ik daar kon doen, was op mijn instinct vertrouwen en vooruitkijken."


Williams droomde er als kind al van om zanger te worden, waardoor verder studeren nooit echt een optie was. "Mijn punten waren maar zo-zo, school kon me echt helemaal niks schelen. Ik had nochtans veel respect voor mijn leerkrachten, maar het lesmateriaal lag me gewoon niet. Muziek was mijn enige motivatie om te slagen voor mijn examens, want wie buisde, werd onmiddellijk uit de muziekgroep gezet. Het is altijd de drijvende kracht geweest achter alles wat ik in mijn leven heb waargemaakt." Een succesformule, zo blijkt. Eerst scoorde Pharrell met The Neptunes en N.E.R.D., en solo gaat het nog veel harder. Iedereen wil ook met de man samenwerken, want dat levert altijd hits op - denk maar aan 'Drop It Like It's Hot' met Snoop Dogg of 'Frontin'' met Jay Z. En recent deed hij dat nog eens met Daft Punk, voor wie hij 'Get Lucky' inzong.

RV

Overal en nergens

Die grootste verwezenlijkingen komen trouwens op wel heel opvallende plaatsen tot stand. "Ik krijg de beste ingevingen wanneer ik in de douche sta of op het vliegtuig zit. Mijn gedachten slaan op hol zodra het water begint te lopen. (lacht) De rest komt een beetje overal en nergens - zoals op de parking van de studio." Eens zijn creativiteit er is, is er geen houden aan. "'Yellow Light' (een nummer voor Despicable Me 3, red.) heb ik op amper een paar uur geschreven, al heb ik het achteraf hier en daar aangepast. Er is altijd ruimte voor verbetering." Half werk is niet aan een perfectionist als Williams besteed, en al helemaal niet wanneer hij de volledige soundtrack van een peperdure animatiefilm zoals 'Despicable Me 3' in elkaar mag boksen. "Elk nummer moet perfect in de film passen, net zoals alle kleuren in een animatiefilm perfect bij elkaar moeten passen. Het moet niet 50, niet 80, maar 100 procent goed zitten, anders is het allemaal om zeep."

Volledig vrij

"De filmmakers hebben mij gelukkig de volledige vrijheid gegeven om de muziek naar mijn eigen smaak aan te passen. Ze hadden evengoed kunnen zeggen dat ze dezelfde richting wilden uitgaan als hun vorige films, maar ze waren eens zo blij met de gloednieuwe en rebelse stijl van de soundtrack." Vooral dat 'gloednieuwe' is erg belangrijk voor Williams. "Het laatste wat ik wilde, was een vervolg breien aan 'Happy'. Ik wil me niet vastklampen aan iets wat ik al heb gedaan. Ik wil mezelf voortdurend heruitvinden en vernieuwen."


'Despicable Me 3' speelt vanaf morgen in de bioscoop.