Petitie voor einde Adidas-contract Kanye West na uitspraken over slavernij

Kanye West
EPA Kanye West
Er is een petitie opgestart om Adidas over te halen de banden met Kanye West te verbreken. Het sportmerk zit achter de Yeezy-lijn van de rapper. Adidas neemt afstand van de omstreden opmerkingen die Kanye West heeft gemaakt over slavernij en wil in gesprek met de rapper.

Aanleiding voor de petitie zijn de uitspraken van Kanye tijdens een interview met TMZ. Daarin noemde hij slavernij een keuze. "Als je hoort dat het 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze", zei de rapper, die ook zei dat "we er nog steeds voor kiezen om slaaf te zijn". Dat leverde veel verontwaardigde reacties op, op sociale media en in de studio.

De rapper twitterde later dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd waren. "Natuurlijk weet ik dat slaven niet uit vrije wil geketend werden en op een boot werden gezet. Mijn punt is dat we ondanks onze aantallen in die positie bleven. Dat betekent dat we mentaal tot slaaf waren gemaakt", verduidelijkte Kanye, die ook een punt maakte voor meer vrijheid van meningsuiting. "We mogen niet nog eens 400 jaar geketend zijn."

De initiatiefnemers van de petitie op Care2 schrijven dat de rapper niet begrijpt hoe het slavernijverleden van de VS nog steeds doorwerkt in het dagelijks leven van de Afro-Amerikaanse bevolking die het minder heeft getroffen dan hij. "Kanye leeft veilig in zijn miljoenenkasteel, maar de rest van zwart Amerika wordt nog steeds gemarginaliseerd en is het slachtoffer van onrechtvaardige wetten en behandeling."

Adidas roept Kanye op het matje

Adidas heeft alsnog afstand genomen van de omstreden opmerkingen die Kanye West heeft gemaakt over slavernij. De Duitse fabrikant van sportkleding wil in gesprek met de rapper.

Adidas-topman Kasper Rørsted wilde aanvankelijk inhoudelijk niet reageren op het interview. Later zei hij in een toelichting dat het "overduidelijk opmerkingen zijn die we niet kunnen steunen". Het verbreken van Kanye's contract was intern nog niet ter tafel gekomen.

Adidas is verantwoordelijk voor het schoenenmerk Yeezy van de rapper. Volgens Rørsted is Kanye erg belangrijk voor de strategie van het sportkledingmerk. De exclusieve sportschoenen van Yeezy moeten Adidas als geheel meer cachet geven. De verkopen zelf zijn niet substantieel, omdat ze slechts in beperkte aantallen in de winkels liggen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.