Petitie tegen omstreden verkleedkleren 'Call Me Caitlyn'

Costume Super Center
Het duurt nog even voor het verkleedfeest Halloween in de Verenigde Staten losbarst, maar de catalogi met kostuums liggen al klaar. Daarin staat dit jaar een omstreden klein wit pakje met een lint erbij: 'Call Me Caitlyn'.

De outfit is geïnspireerd op de kleding waarin Bruce Jenner voor het eerst als Caitlyn naar buiten trad. Het pakje is voor zo'n 50 euro te koop, maar de vraag is of het kostuum wel een slimme aankoop is. Amerikanen reageren woedend op de verkleedkleren en zijn een online petitie begonnen om het kostuum uit de handel te halen.

Volgens critici is het beledigend voor transgenders om zo verkleed te gaan en werkt het stereotypen in de hand. Realityster en voormalig Olympisch kampioen Jenner kwam dit jaar naar buiten als transgender en maakte in het blad Vanity Fair bekend dat ze niet meer als Bruce maar als Caitlyn verder door het leven wil.

Op de cover van het blad droeg ze een wit pakje, lang golvend haar waarbij stond 'Call Me Caitlyn'. De maker van het kostuum is zich van geen kwaad bewust. "We maken veel verschillende verkleedkleren gebaseerd op beroemdheden, helden en superhelden", aldus een woordvoerder van de fabrikant. "Caitlyn is dat allemaal."

AP