Persoonlijke boodschap van Obama voor weduwe Toots Thielemans

In de Waals-Brabantse gemeente Terhulpen is deze voormiddag afscheid genomen van jazzlegende Toots Thielemans. Zijn dood laat niemand onberoerd, ook niet de Amerikaanse president Barack Obama. De Amerikaanse jazzpianist en componist Kenny Werner las tijdens de plechtigheid een brief voor van de wereldleider met woorden van troost voor Toots' weduwe, Huguette.

"Lieve Huguette, ik was diep bedroefd toen ik het heengaan van uw man vernam. Ik hoop dat gedeelde herinneringen uw leed zullen verzachten. Put kracht uit de steun van vrienden en familie. Weet dat u in de komende dagen in mijn gedachten zult zijn. Moge de muziek van Toots je leiden en troost bieden. Ik ben zeker dat ze dat voor ieder van ons zal doen", zo klonken Obama's slotwoorden.

De Amerikaan Kenny Werner las de boodschap voor. Daarvoor had hij eigen herinneringen opgehaald aan de joviale Brusselaar die met zijn mondharmonica België op de wereldkaart van de muziek had gezet.

"Toots genoot van elk optreden, hoe klein en bescheiden het ook was. Hij was zelfs zenuwachtig daarvoor, wat eigenlijk belachelijk was, want iedereen hield van Toots en er was dus niets om zenuwachtig over te zijn", aldus Werner. "Het toont aan hoe hij zich zijn hele leven inspande om het beste van zichzelf te geven. Hij blikte nooit terug op wat hij al had gepresteerd. Nee, hij keek altijd vooruit met de vraag 'welke noten kan ik nog uit mijn instrument toveren die nog nooit gehoord werden?'"

Weet dat u in de komende dagen in mijn gedachten zult zijn. Moge de muziek van Toots je leiden en troost bieden.

Barack Obama
Huguette op een herdenking eerder deze week in Brussel.
belga Huguette op een herdenking eerder deze week in Brussel.
belga

"Ne gewone mens"

Ook de jonge Vlaamse collega-muzikant Bart De Nolf beschreef hoe hij de grote Toots had leren kennen en overdonderd was dat hij met zo'n vedette mocht optreden, maar Toots zag dat zo niet, hij bleef zijn hele leven simpel en bescheiden. "Ne gewone mens" die ook gewoon behandeld wilde worden. Daarvoor had de burgemeester van Terhulpen in een speech Toots "duizendmaal bedankt" voor wat hij in zijn leven had gepresteerd.

Familieleden brachten op hun manier ontroerd hulde aan Toots zoals zij hem hadden gekend, en hadden woorden van troost voor zijn weduwe, die zoveel had betekend voor hem tijdens zijn leven.

De toespraken en de verschillende onderdelen van de eredienst werden onderbroken door live gespeelde composities van Toots of opnames van Toots zelf. Al die tijd stonden honderden mensen op het kerkplein ingetogen te luisteren naar de uitvaart, die via een groot scherm kon gevolgd worden.

Naast alle BV's en bekende, internationale gasten binnen in de kerk was dat beeld misschien nog het meest 'Toots-ige' van de hele voormiddag: gewone mensen die luisteren naar de ongewone "muziekskes" van een ongewoon gewone muzikant.

belga
BELGA
belga

'Between a smile and a tear'

Apotheose van de uitvaartplechtigheid was de minutenlange staande ovatie die op het einde van de dienst weerklonk in de Sint-Niklaaskerk en die even later werd overgedaan toen de lijkwagen met lijkkist met bovenop mondharmonica naar het kerkhof van Terhulpen reed.

Aansluitend op de ceremonie werd Toots in intieme kring begraven op het ereperk van het kerkhof van Terhulpen, de Waals-Brabantse gemeente waarvan Toots ereburger was geworden.

Op het herdenkingsprentje staat een foto van Toots met mondharmonica in karakteristieke houding tijdens een concert en binnenin het kaartje het opschrift 'Between a smile and a tear', het levensmotto van Jean 'Toots' Thielemans.

anp
belga
photo_news
belga
belga
belga
belga
belga
belgaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.