Ga naar de mobiele website
^ Top

Pascale Naessens schrijft boze brief aan boterhammenprof

Photo News
Pascale Naessens is boos op de 'boterhammenprof' die eergisteren in deze krant waarschuwde voor een jodiumtekort bij mensen die geen brood meer eten - bijvoorbeeld op aanraden van dieetboeken. "Jodium zit niet van nature in brood, maar wordt er artificeel aan toegevoegd. Als ik jodium toevoeg aan een Snickers, maakt dat die Snickers dan gezond?"

Met haar kookboeken baseert Pascale Naessens zich op het principe dat brood geen deel moet uitmaken van het standaardontbijt. De oproep van de Nederlandse hoogleraar interne geneeskunde Robin Peeters om méér boterhammen te eten in plaats van havermout en fruit, schiet bij haar dan ook in het verkeerde keelgat. "Ik kan de professor geruststellen: mijn jodiumwaarden zijn perfect, zónder boterhammen", schrijft ze in een brief.

"Het zou beter zijn om de mensen te informeren over de natuurlijke bronnen van jodium, zoals alles wat uit de zee komt: vis, schaaldieren, zeewier of zeeplanten. Ik lees dat hoogleraar Peeters zich zorgen maakt over al die jonge meisjes die nu havermout en fruit eten in plaats van brood. Denkt professor Peeters dan werkelijk dat die meisjes 's middags worst met frieten eten? Nee, zij eten salades met zeewier en smoothies met spirulina. Mensen adviseren om brood te eten omdat ze anders een tekort aan jodium zullen krijgen, maakt hen niet alleen afhankelijk van de voedingsindustrie, meer nog: het houdt hen vooral dom."

Om haar argumenten extra kracht bij te zetten, deelt Naessens nog een persoonlijk weetje: "Sinds ik geen brood meer eet, heb ik geen last meer van verstoppingen. Ik hoef u niet te vertellen dat iedere dag een toiletbezoek een mens bijzonder gelukkig maakt."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug