Ongezien: David Copperfield moét geheime verdwijntruc prijsgeven

David Copperfield
AP David Copperfield
Illusionist David Copperfield moest woensdag voor een Amerikaanse jury uitleggen hoe hij tijdens zijn show 13 toeschouwers laat verdwijnen. Bij een show in Vegas raakte namelijk een man gewond en die klaagde Copperfield aan.

Gavin Cox was in 2013 in Las Vegas en ging zoals zoveel toeristen naar de show van David Copperfield. De illusionist eindigde zijn voorstelling traditiegetrouw met een enorme verdwijntruc: Lucky # 13, waarbij een groep van dertien toeschouwers van het podium werd gegoocheld. Even later renden ze de zaal weer in. Cox was één van de 13 gelukkigen maar in dit geval een ongelukkige: Hij liep naar eigen zeggen een botbreuk en hersenbeschadiging op.

Hoe kan dat?, wilde de rechter woensdag weten van Copperfield. Aanvankelijk wilde de illusionist geen antwoord geven op die vraag. Dat zou betekenen dat hij moest vertellen hoe de truc in elkaar steekt en dat is in zijn vak een doodzonde. Maar daar had de rechter geen boodschap aan, want Copperfield doet de show al tientallen jaren en daardoor weten tienduizenden deelnemers wat er gebeurt tussen het moment dat het doek om hen heen valt en dat ze weer terugkeren.

'Hindernisbaan'

In de rechtszaal bleek deze week dat de dertien deelnemers bij een spiegelwand van het podium worden geleid. Zo moeten ze in sneltreinvaart door de krochten van het theater sprinten, naar buiten en vervolgens bij de voordeur weer naar binnen. Maar volgens de Britse toerist lag er heel wat troep op die route en viel hij. Zijn advocaat noemt de route zelfs een ‘hindernissenparcours’.

Copperfield zegt dat hij zich verantwoordelijk voelt voor wat er met zijn toeschouwers gebeurt, maar twijfelt aan het verhaal van Cox omdat die pas een jaar later klaagde. De Brit zegt dat hij blijvende hersenschade heeft opgelopen en meer dan 300.000 aan ziekenhuisrekeningen kwijt was.

Kijk hier naar verdwijntruc Lucky # 13:
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim de craene

  weer een mooi effect van hem dat we nooit meer live te zien gaan krijgen , waarom zou je het risico lopen als de deelnemers na een jaar kunnen klagen om nog iets speciaal te bedenken ... Weer een dieptepunt voor de goochelkunst :(

 • guy vermeulen

  het is hem altijd om de poen te doen !

 • Frank Van Hevel

  Pas een jaar later aanklagen jaja het is wel duidelijk.

 • Thomas Wegner

  Als je verdwijnt ben je inderdaad 'ongezien'... Hihi.

 • Raoul Hoylaerts

  ik zou er hier per meer dan 15 willen laten verdwijnen.en voorgoed